Mados, rengøring og brændeovne: Der kan være mere forurenet indendørs end udenfor

Luften inden for hjemmets fire vægge er ofte mere forurenet, end man skulle tro - men her er fire nemme råd til at gøre noget ved det.

Kulilte, kemikalier og støv er faldgruber, der markant forringer luftkvaliteten i hjemmet.

© Shutterstock

Hvad er værst for lungerne? En time ved en trafikeret vej i myldretiden - eller at opholde sig en time i sit eget hjem?

De fleste vil nok pege på motorvejen.

Men faktisk tyder adskillige undersøgelser på, at luften i din egen bolig kan være lige så forurenet som udenfor.

Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at forbedre luftkvaliteten inden for hjemmets fire vægge. Det kommer vi til lige om lidt.

Men lad os først runde de væsentligste årsager til den ringe indendørsluft, som mange trækker ned i lungerne i timevis hver dag.

Kan føre til alvorlige sygdomme

En af de helt store syndere er madlavning. Sydende pander og frituregryder kan nemlig - afhængig af hvad du laver og hvordan - afgive skadelige dampe og partikler.

I 2022 offentliggjorde det amerikanske National Academy of Sciences (NAS) en omfattende rapport om indendørs forurening, og her betegnes madlavning som "en af de mest markante kilder til kemikalier indendørs".

Også gaskomfurer og brændeovne ligger højt på listen over udledere. De producerer bl.a. begge acrolein, et molekyle, som undersøgelser har koblet til udvikling af både luftvejs- og hjerte-kar-sygdomme.

Opvarmet olie ved madlavning i uventilerede køkkener er desuden blevet sat i forbindelse med en øget risiko for lungekræft.

Mens mange af syndebukkene findes i køkkenet, er der også andre væsentlige indendørs faldgruber.

Brugen af brændeovne forurener indeklimaet med partikler, særligt i forbindelse med optænding.

© Shutterstock

Bl.a. kulilte fra defekte eller dårligt ventilerede gasapparater, syntetiske farvestoffer, visse rengøringsmidler, industrikemikalierne trichlorethylen og benzen, der findes i alt fra maling til møbler, gulvbelægninger og elektrisk udstyr - og sågar ganske almindeligt støv. Selvom støv som regel består af biologisk affald som døde hudceller, hår, fibre, pollen og mider, kan det nemlig udløse en immunreaktion, når det indåndes - og kan samtidig være bærer af andre kemikalier.

Også brændeovne bidrager i vid udstrækning til forurening både inde og ude. En britisk regeringsundersøgelse fra 2022 viser eksempelvis, at brændeovne i britiske hjem producerer mere partikelforurening end al vejtrafik i Storbritannien tilsammen.

Det kan måske næsten virke helt uoverskueligt at dæmme op for, men ved at følge nogle enkle, konkrete råd, kan du heldigvis mindske din eksponering for de forurenende stoffer markant.

1. Tilberedning af din mad

Som udgangspunkt forurener det mere at stege mad end at koge eller dampe den. Ved stegning frigives der nemlig både potentielt skadelige partikler fra madolien og fra det, man steger - især er kød en rig kilde til partikler. Spar derfor på partiklerne ved at koge eller dampe - og sørg for at tænde emhætten.

2. Sluk brændeovne og duflys

Bevæger vi os ud af køkkenet, er det en god idé at lade brændeovne være slukket og undgå duftlys, luftfriskere og andre produkter i samme boldgade. For selvom mange bruger dem for at rense luften, udleder de i virkeligheden tit forurenede partikler.

3. Luft ud

Planter har ry for at være naturlige luftrensere, men undersøgelser viser, at de fleste hjem skal bruge tusindvis af dem, før det gør en forskel. Derimod kan god ventilation effektivt mindske de forurenende stoffer.

4. Vær ikke fanatisk med rengøringen

Et sidste råd, som er nemt at følge for de fleste, er at undgå at overdrive rengøringen. Afstøvning og støvsugning sender nemlig støv op i luften, hvilket skaber en risiko for, at partiklerne ender i lungerne. Brug derfor hellere en våd klud og undgå rengøringsmidler i sprayflasker.