"Vores resultater indikerer, at det ikke alene er vigtigt at spise morgenmad, men at det også er af stor vigtighed, hvor de unge mennesker indtager morgenmaden - og hvad den består af," siger Lopez-Gil om forskernes opdagelse.
Selv teoretiserer forsker-teamet, at sammenhængen mellem mentalt helbred og hvor, morgenmaden indtages, kan have en sammenhæng med, at morgenmad indtaget på farten ofte er mindre næringsrige end morgenmåltider tilberedt i hjemmet af forældre.
Samtidig lægger forskerne ikke skjul på, at de også ser en sammenhæng mellem mental sundhed hos de unge og den sociale og familiære relation, der skabes omkring et sundt og roligt morgenbord med familien.
Undgå æg, ost og kød på morgenbordet
Og så er det heller ikke uvæsentligt, hvad der er til morgenmad. Her fandt forskerne også klare indikationer i data-materialet.
Gode ting at indtage ved morgenbordet er mælk, te, chocolade, kakao, yoghurt, fuldkornsprodukter som eksempelvis havregryn eller müsli, ristet brød og andet bagværk.
Omvendt bør man ifølge sammenhængene i den spanske helbredsundersøgelse holde sig fra æg, skinke og oste - typisk fødevarer med højt fedt- og kolesterol-indhold.
Selv om de undersøgte data er begrænset til Spanien, ligger resultaterne af undersøgelsen i tråd med tidligere fund, samtidig med at forskerne dog pointerer, at lande eller regioner, hvor eksempelvis skoler tilbyder sund og næringsrig morgenmad, sagtens kan opleve anderledes resultater.
"Vores opdagelser underbygger behovet for at fremme ikke kun morgenmaden som en vigtig del af en sund livsstil men også at morgenmad bør indtages derhjemme," siger
"For at undgå psykosociale helbredsproblemer hos unge mennesker, bør morgenmaden desuden inkludere mælkeprodukter og/eller kornprodukter - og minimere indtagelsen af visse animalske fødevarer med højt indhold af mættet fedt og kolesterol."
Næste skridt på området er en nærmere undersøgelse af årsag og effekt, så det kan afklares, præcis hvorfor børn og unge, der springer morgenmaden over eller indtager den på farten, oftere oplever psykiske udfordringer, der påvirker dem socialt.