Shutterstock
Corona

Nogle danskere får ikke vaccine-invitation - de skal selv tjekke

En lang række grupper under 50 år anbefales vaccine. De skal selv tage affære for at få et lille stik.

Personer under 50 år - som anbefales at få en corona- eller influenzavaccine på grund af for eksempel sygdomme eller deres arbejde - skal ikke sidde derhjemme og vente på en vaccineinvitation til efteråret.

Den får de nemlig ikke.

I stedet skal de selv tjekke, om de er en del af vaccinationsmålgrupperne og sørge for at få bestilt tid.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen tirsdag, hvor styrelsen har udsendt opdaterede retningslinjer.

Personer over 50 år får en invitation alene på baggrund af deres alder. Men også en del udsatte personer under 50 år er en del af målgruppen.

Kontakt lægen, hvis du er usikker

Nogle af de yngre grupper, som er omfattet af corona- og influenzavaccinerne, er personer med flere typer af lunge-, hjerte- og karsygdomme, diabetes, kroniske nyre- og leversygdomme og mange andre.

En fuldstændig liste kan ses i en pjece på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

De yngre grupper skal selv gå ind på vacciner.dk og udfylde en tro- og loveerklæring, hvis de er del af en målgruppe. Her kan de få hjælp af et vejledende spørgeskema.

Er de i tvivl, kan de tale med deres læge, som kan hjælpe dem videre. Det kan lægen gøre ved at oprette et vaccinationsforløb eller i nogle tilfælde vaccinere dem med det samme.

"Hvis man er i øget risiko for at få et alvorligt forløb af covid-19 eller af influenza, skal man vaccineres i begyndelsen af oktober," siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst i pressemeddelelsen.

"Hvis man er i tvivl om, om man skal vaccineres, så er der hjælp at hente i vores informationsmateriale. Man kan også tale med den læge, der behandler en på sygehuset eller den praktiserende læge."

Det er muligt for grupperne at blive vaccineret fra 1. oktober, men man kan allerede bestille tid på vacciner.dk fra 20. september, skriver Sundhedsstyrelsen.

Hvis man er sundheds- eller plejeansat eller inden for udvalgte dele af socialområdet, vil ens arbejdsplads oplyse, om de tilbyder vaccination.

For de ældste grupper begynder efterårets vaccinationsprogram i Danmark 15. september. Her kan borgere, der er 85 år eller derover, lade sig vaccinere.