Shutterstock

Nogle mænd kan få hårdere hjerter med alderen

Forsøg på mus peger i retning af, at mænd, der i høj grad taber y-kromosom i hvide blodceller som alderen skrider frem, har øget risiko for at få sundhedsproblemer som følge af øget dannelse af arvæv i hjertet.

Aldring er en naturlig del af menneskets livscyklus.

Mens det for mange mænd betyder, at hårgrænsen trækker sig tilbage som et tidevand, eller at knæene går på pension, mister andre så meget y-kromosom i deres celler, at det kan nedsætte levealderen.

Forskning har tidligere vist, at tab af y-kromosom i hvide blodceller kan forøge risikoen for udvikling af kræft.

Og nu viser en ny undersøgelse fra University of Virginia School of Medicine, at mænd ligefrem også kan få hårdere hjerter af den løbende afsked med y-kromosomet.

Den medicinske betegnelse for øget dannelse af arvæv i hjertet kaldes hjertefibrose, og den kan øge risikoen for hjerteflimmer og hjertestop.

FAKTABOKS: Tab af y-kromosom

  • Som alderen skrider frem, kan hvide blodceller i mandekroppen begynde at miste det mandlige kønskromosom, Y
  • Y-kromosomet forsvinder ofte fra hvide blodceller, der produceres i rygmarven
  • Ifølge undersøgelsen mister 40 procent af mænd over 70 y-kromosomet i hvide blodceller i nogen grad
  • 57 procent af mænd over 93 mister y-kromosomet i hvide blodceller i nogen grad
  • I nogle tilfælde kan mere end 80 procent af de hvide blodceller mangle y-kromosomet

Hvide blodceller mister y-kromosomer

Tabet af y-kromosom foregår typisk i de hvide blodceller, der beskytter kroppen mod bakterie- og virusinfektioner.

Blodcellerne produceres løbende i rygmarven, så kroppen hele tiden får tilført nye hvide blodceller, når de ældre celler dør.

Fordi de hvide blodceller produceres i rygmarven, er det rygmarvens genetiske kode, der bestemmer, om der skal være et y-kromosom i nyproducerede hvide blodceller.

Undersøgelse lavet på mus

Undersøgelsen blev lavet på 75 mus, hvoraf 38 fik transplanteret CRISPR-modificeret rygmarv ind, der manglede y-kromosomet.

LÆS OGSÅ: Sådan fungerer CRISPR

Resten af musene fungerede som kontrolgruppe og fik også foretaget rygmarvstransplationer. Men den rygmarv, musene fra kontrolgruppen fik transplanteret ind, manglede til gengæld ikke y-kromosomet, og producerede derfor celler med det mandlige kønskromosom.

Ifølge forskning fra 2021 bruges der over 111 millioner mus og rotter til forskning om året i USA alene.

© Shutterstock

Undersøgelsen løb over to år, og forskerne kunne konkludere, at de mus, der havde hvide blodceller uden y-kromosom, dannede mere arvæv i hjertet.

LÆS OGSÅ: Det mandlige kønskromosom er ved at dø

Mens 60 procent af musene fra kontrolgruppen overlevede 600 dage efter transplantation, levede kun 40 procent af musene med mangel på y-kromosom lige så længe.

Resultat underbygget i analyse af 15.000 mænd

I forlængelse af de forsøg, forskerne lavede på musene over to år, analyserede de data fra 15.000 mænd på baggrund af data fra UK Biobank.

Det viste sig, at de mænd, der havde mistet y-kromosom i 40 procent af de hvide blodceller, havde 31 procent højere risiko for at dø af sygdomme, der havde med blodets kredsløb at gøre, end de mænd, der ikke havde mistet y-kromosom i samme grad.