Nu har vi snart kuren mod forkølelse

Forskerne er på vej med en stribe effektive våben mod forkølelse. Om få år kan du måske ligefrem blive vaccineret mod snue. Indtil da kan du forkorte dine forkølelser markant med et simpelt kosttilskud.

Kroppen skyller virus og døde celler i slimhinden ud med snot, der enten løber ud af næsen eller ned i maven.

© Shutterstock

I dag har vi næsten kun varm te at ty til, når vi endnu en gang begynder at hoste og snotte. Men nu har en østrigsk forsker taget patent på en effektiv vaccine mod forkølelse.

Den tilbagevendende plage kan skyldes hele 200 forskellige virusser, og da vacciner normalt er rettet mod én bestemt virus, har det hidtil vist sig meget vanskeligt at skabe en effektiv vaccine mod forkølelse.

Vaccinen er effektiv på mus

Den nye vaccine, der er udviklet af Rudolf Valenta fra Medical University of Vienna i Østrig, sigter mod de 99 forkølelsesvirusser, der er af typen rhinovirus og derfor minder om hinanden.

Vaccinen er foreløbig afprøvet på mus og kaniner, som den beskytter effektivt mod mindst fem af virusserne. Valenta skønner, at der går seks-otte år, før en bredt dækkende vaccine er godkendt til mennesker.

De fleste forkølelser skyldes rhinovirusser, der med en diameter på 30 nanometer hører til de mindste virusser.
© Kallista Images/Science Photo Library

Andre forskere afprøver nye lægemidler, som angriber virussen, når vi er blevet smittet. Midlerne cathelicidin og WIN 52084 forhindrer fx virussen i at trænge ind i kroppens celler, mens stoffet gemcitabin forhindrer den i at fremstille nye kopier af sig selv.

De nye lægemidler ventes på markedet inden for fem-ti år. Indtil da er et almindeligt kosttilskud det bedste våben mod forkølelse. Flere undersøgelser har vist, at zink forkorter sygdomsperioden med omkring 40 pct.