Nul huller: Vaccine forebygger og behandler karies
Huller i tænderne er et problem for op mod 90% af skolebørn i den vestlige verden. En ny vaccine fra kinesiske forskere er derfor kærkommen. Den er spækket med proteiner, som slår de bakterier ned, der laver hullerne.

60-90% af skolebørn i de industrialiserede lande lider af karies – huller i tænderne.
Det er derfor en kæmpe håndsrækning for børns orale sundhed, at kinesiske forskere har lavet en effektiv vaccine mod netop karies.
Vaccinen er testet på mus og har i 64,2% af tilfældene en forebyggende effekt mod huller i tænderne hos mus uden karies – og en helbredende effekt hos 53,9% af musene med karies.
Mus vaccineret i næsehulen
Vaccinen består af en cocktail af proteiner kaldet KFD2-rPAc.
Proteinerne bekæmper en bestemt type bakterie, der hedder Streptococcus mutans. Det er den bakterie, der sætter sig som en hvid belægning på tænderne kaldet plak.
Plak nedbryder sukker til syre, der så nedbryder tanden – og sådan opstår et hul.
Vaccinen, som er testet på mus i laboratorieforsøg, er blevet givet i musenes næsehule.
Huller meget udbredt
De kinesiske forskere har tidligere udviklet en vaccine med en anden proteincocktail (KF-rPAc), men den havde bivirkninger som bl.a. betændelse. Den nye vaccine er dog fri for de fleste af de tidligere bivirkninger – men med samme høje beskyttende og forebyggende effekt.
Vaccinen har stort potentiale, fordi huller i tænderne (karies) er så udbredt.
Verdenssundhedsorganisationen WHO kalder karies for en af de mest udbredte orale sygdomme i i-lande og flere asiatiske og latinamerikanske lande.
Til gengæld er den mindre almindelig i afrikanske lande.