Shutterstock
Gruppe skåler med øl

Ny forskning: En (lille) øl om dagen er sundt for hjertet

Alkohol i moderate mængder mindsker risikoen for hjertesygdomme, viser en ny undersøgelse, som peger på lige under en enkelt genstand om dagen som optimalt indtag.

Hvis du godt kan lide en fyraftensøl men må finde dig i omverdenens manglende forståelse - eller måske endda direkte fordømmelse - er der gode nyheder fra videnskabens verden.

Ny forskning viser, at alkohol i små til moderate mængder faktisk er direkte gavnligt for dit hjerte.

Forskerne understreger dog, at hjertepatienter ikke bør begynde at drikke for helbredets skyld, da det sjældent vil være en god beslutning, når de andre skadelige følger fra alkoholen medregnes.

Én genstand om dagen er grænsen

Forskerne har sammenholdt alkoholvaner med dødsfald og hjertesygdomme hos næsten 50.000 mennesker i England og Skotland - lande, som ligger et godt stykke over de 14 ugentlige genstande, flere sundhedsmyndigheder og -organisationer anbefaler.

I Skotland drak en voksen 18 genstande om ugen i gennemsnit, mens englænderne i snit drak én genstand mindre.

Øl skænkes i glas

En genstand varierer fra land til land. I Storbritannien skal der kun 8 gram alkohol til en genstand, mens Skandinavien og Finland trækker grænsen ved 12 gram, og Holland ved 10.

© Shutterstock

Forskerne undersøgte sammenhængen mellem alkoholvaner og dødsfald af enhver årsag, dødsfald efter hjertetilfælde og ikke-dødelige hjertesygdomme som hjertestop og blodpropper.

De fandt ud, at et alkoholindtag på otte gram om dagen - eller lidt under én genstand - nedsatte risikoen for dødelige hjertesygdomme med op til 27 procent.

Den bedste mængde for at forebygge hjertesygdomme lå lidt lavere endnu. Til gengæld var fordelen også noget større - kun halvdelen af de personer, der indtog seks gram etanol om dagen, fik ifølge undersøgelsen hjerteproblemer.

Alkohol dræber (stadig) i stor stil

Forskerne konkluderer, at deres resultater kan ændre, hvordan hjertepatienter lever med deres sygdomme.

Først ved et alkoholindtag på omkring halvanden genstand om dagen begyndte sandsynligheden for nye hjertetilfælde at vokse betydeligt.

Og først efter daglige genstande steg risikoen for at dø af en hjertesygdom, skriver de britiske forskere.

Alligevel understreger de, at mennesker med hjertesygdomme ikke bør øge deres alkoholforbrug af sundhedsmæssige årsager.

Alkohol er fortsat en medvirkende faktor i tre millioner dødsfald om året på verdensplan, anslår Verdenssundhedsorganisationen WHO. Det berusende stof kan både forårsage alkohol-forgiftning, ligesom det kan øge chancen for flere kræftformer.