Ny forskning: Kost med højt saltindhold fører til stress

Der er en klar sammenhæng mellem den mængde salt, du spiser, og risikoen for at blive ramt af stress. Det viser ny forskning, som direkte forbinder højt saltindhold i kosten med søvnproblemer og deraf afledt stress.

Stress

Irritabilitet, træthed og stress-symptomer er en direkte konsekvens af for meget salt i kosten

© Shutterstock / Kite_rin

Stort set alle over 60 år og op mod halvdelen af alle under 60 år lider af nykturi, der er behovet for gentagne vandladninger i løbet af natten.

Konsekvensen er manglende eller nedsat nattesøvn, som kan smadre dit helbred og ødelægge din livskvalitet.

Det viser forskningsresultater fra japanske Nagasaki University.

Salt smadrer nattesøvnen

Forskerne lod 321 voksne med et dagligt højt saltindtag og generelle søvnproblemer undersøge og fandt, at personerne i gennemsnit var på toilettet 2,3 gange hver nat.

Over 12 uger målte forskerne derpå personernes saltindtag biokemisk og fandt en slående sammenhæng.

223 personer nedsatte saltindtaget med 25 % og sænkede samtidig antallet af natlige toiletbesøg til gennemsnitligt 1,4, mens de resterende personer omvendt øgede mængden af salt i kosten med 15 % og oplevede en stigning i natlige toiletbesøg til 2,7 i gennemsnit.

Søvnmangel giver stress

Da de japanske forskere efterfølgende målte gruppens opfattede livskvalitet, rapporterede de, der havde nedsat saltindtag og natlig vandladning, at de følte en markant stigning i livskvalitet.

Søvnunderskud, afbrudt søvn og generelle søvnproblemer er direkte årsager til stress og stress-relaterede sygdomme, og den gruppe, der havde forøget saltindtaget viste da også klare tegn på øget irritabilitet og tydelige symptomer på stress.

"Undersøgelsen tyder på, at en simpel kostændring kan forbedre livskvaliteten markant for rigtigt mange mennesker,” slår forskningslederen, doktor Matsuo Tomohiro, fast.