Kviksølv er et tungmetal, som bliver sat i forbindelse med uoprettelige skader på det ufødte barns nervesystem med risiko for langsommere indlæring og udvikling. Af den grund råder sundhedsmyndigheder over hele kloden gravide kvinder til at holde lidt igen med at spise fisk og helt at styre udenom fisk som tun og laks, som er højest oppe i fødekæden og derfor indeholder mere kviksølv end fisk længere nede i kæden.
Men ifølge britiske forskere tilknyttet University of Bristol i England har den vordende moders kviksølvindhold i kroppen formodentligt slet ingen skadelig indvirkning på hendes ufødte barn, så længe hun sørger for at spise fisk. Forskerne forklarer dette med, at fisk også indeholder et naturligt mix af andre stoffer som blandt andet omega-3 fedtsyrer, jod, D-vitamin og selen - og at dette efter alt at dømme er kilden til den beskyttende virkning.
Ingen skadevirkning
Den noget overraskende forskning, som er offentliggjort i tidsskriftet NeuroToxicology, står i skærende kontrast til de kostråd, gravide igennem tiden har fået med hensyn til fisk.
De britiske forskere har fulgt 4.131 gravide kvinder fra et industrialiseret område i det sydvestlige England, hvor befolkningen ikke spiser ret meget fisk. Tilsvarende har de kigget på en stor gruppe kvinder i Seychellerne, hvor næsten alle gravide kvinder spiser fisk.
Ved at sammenligne disse to grupper af kvinder kunne forskerne se en tankevækkende forskel. Hos de kvinder, som ikke spiste fisk, kunne de se, at kviksølvindholdet i kroppen hos den gravide havde en skadelig indvirkning på fostret. Omvendt var der hos de gravide kvinder, der spiste fisk regelmæssigt, intet der tydede på, at deres kviksølvindhold i blodet havde en skadelig effekt på fostret. Tværtimod, børn af de fiskespisende kvinder viste tegn på bedre hjerneaktivitet i forhold til børn af kvinder, der ikke spiste fisk.