Shutterstock
P-piller

Nye tal bekræfter sammenhængen mellem p-piller og alvorlig bivirkning

Præventionsmidlet kan være et godt valg for mange og endda forebygge visse sygdomme. Men en stor undersøgelse af en kvart million kvinder viser endnu engang en sammenhæng med alvorlig psykisk lidelse.

Ændringer i appetitten, forstyrret søvn og en tung følelse af håbløshed.

Symptomerne på depression kan være mange og forskelligartede, men det anslås at op mod 25 pct. af alle kvinder og 15 pct. af alle mænd kommer til at opleve dem på et tidspunkt i deres liv i en grad, så de får brug for behandling.

Det er kendt viden, at p-piller og anden hormonel prævention kan øge risikoen for netop depression, især blandt de helt unge kvinder, men nu sætter en stor svensk undersøgelse fra Uppsala University nye opsigtsvækkende tal på sammenhængen.

Forskerne fulgte 264.557 kvinder fra en stor, biomedicinsk database kaldet UK Biobank, der indsamler sundhedsinformation fra et stort antal briter.

I datasættet kiggede forskerne blandt andet efter information om kvindernes brug af p-piller, tidspunktet de første gang blev diagnosticeret med depression og tidspunktet, hvor de først oplevede symptomer på den psykiske sygdom, uden at de havde fået selve diagnosen endnu.

Præventionsmidlet i undersøgelsen var p-piller med en kombination af to forskellige hormoner: Et stof, der ligner det naturlige hormon progesteron, kaldet gestagen, og hormonet østrogen.

Stor forskel på teenagere og voksne

24.750 kvinder i datasættet fik diagnosen depression. Ifølge undersøgelsen havde kvinder, der begyndte at bruge p-piller som teenagere, altså før 20 års-alderen, en 130 pct. højere forekomst af symptomer på depression sammenlignet med dem, der aldrig havde brugt pillerne.

Blandt de voksne p-pille-brugere var der en 92 pct. højere forekomst af depressions-symptomer. Den forhøjede risiko blandt de unge kan ifølge forskerne tilskrives flere faktorer.

"Ungdomsalderen er en kritisk periode præget af betydelige biologiske, psykologiske og sociale ændringer, der gør individer mere sårbare over for psykiske udfordringer," forklarer forskningsleder Therese Johansson fra afdeling for immunologi, genetik og patologi ved Uppsala Universitet til Illustreret Videnskab.

Forskerne observerede, hvordan den øgede forekomst af symptomer faldt, når kvinderne fortsatte med at bruge p-piller efter de første to år.

Teenagerne i undersøgelsen havde dog stadig en øget forekomst af symptomer - selv efter de stoppede med at tage pillerne, hvilket forskerne ikke kunne se hos de voksne brugere.

Forskerne understreger, at de fleste kvinder godt kan tåle præventionsmidlerne uden at opleve negative bivirkninger på deres humør, og at p-piller derfor kan være et godt valg for mange - også i forhold til at forebygge visse sygdomme, som fx kræft i æggestokkene og livmoderen.

De mener dog, at resultaterne understreger vigtigheden af, at sundhedspersonale informerer kvinder tilstrækkeligt om risikoen for depression.

"Vores undersøgelse fremhæver behovet for yderligere undersøgelser og vurdering omkring mentale helbredsfaktorer, når man skal overveje brugen af p-piller," forklarer forskningsleder Therese Johansson til Illustreret Videnskab.