Nyt slankemiddel kan overhale Novo Nordisk-bestseller indenom

Efterspørgslen på et nyt præparat er enorm, og foreløbige studier tyder på, at midlet er særdeles effektivt.

Overvægt

Diabetesmedicinen Mounjaro fra amerikanske Eli Lilly har vist sig særdeles effektiv i forbindelse med vægttab. Den er dog endnu ikke godkendt som separat medicin mod overvægt.

© Shutterstock

Med Ozempic tog Novo Nordisk verden med storm. De sociale medier flød over med billeder af folk, som havde tabt sig markant ved at injicere sig med den populære diabetesmedicin.

I efteråret 2022 lancerede den danske medicinalgigant så Wegovy - et lignende præparat, som i modsætning til Ozempic, er godkendt til vægttab.

Og nu melder den amerikanske medicinalvirksomhed Eli Lilly sig på banen med diabetesmedicinen Mounjaro, som ifølge en stor undersøgelse kan vise sig at være endnu mere effektiv end både Ozempic og Wegovy, når det handler om vægttab.

“Mounjaro er imidlertid ikke godkendt som vægttabsmedicin endnu men udelukkende som diabetesmedicin,” skriver Eli Lilly på hjemmesiden for det nye præparat.

Det forhindrer dog ikke en stor andel amerikanere i at bruge præparatet som vægttabsmedicin uden recept.

Sådan virker Mounjaro

Ved at sammenligne Ozempic, Wegovy og Mounjaro, fandt forskere frem til, at det aktive stof i Mounjaro, tirzepatid, førte til de mest markante reduktioner i blodsukkerniveauet samt til størst vægttab blandt forsøgspersonerne.

Helt så enkelt kan det dog ikke opstilles, mener diabetesekspert og professor i medicin ved University of California, Dr. Dean Schillinger.

“Studiet sammenligner forskellige doser semaglutid (det aktive stof i Ozempic og Wegovy) og tirzepatid, hvilket gør det vanskeligt at sammenligne dem én til én,” siger han til The New York Times.

Tirzepatid virker ved, at det efterligner to naturligt forekommende hormoner i kroppen - nemlig det glukagon-lignende peptid1 (GLP-1) og det såkaldt glukoseafhængige insulinotropt polypeptid (GIP).

Til sammenligning efterligner Ozempic og Wegovy kun GLP-1, hvilket kan være en del af forklaringen på, at Mounjaro har vist sig så effektivt indtil videre.

“Ligesom semaglutid så medvirker tirzepatid til at maven tømmes langsommere, hvilket forlænger mæthedsfornemmelsen,” siger Dr. Janice Jin Hwang fra University of North Carolina School of Medicine.

Potentielt fedmepræparat

Hos Eli holder man vejret og krydser fingre for, at præparatet inden længe bliver godkendt til behandling af fedme.

Indtil videre må medicinalgiganten dog væbne sig med tålmodighed, selvom tidligere
undersøgelser har vist, at overvægtige, som ikke var diagnostiseret med diabetes, var i stand til at tabe op til 22,5 procent af deres kropsvægt efter 72 uger med Mounjaro.

Selvom perspektiverne ikke er til at tage fejl af, så minder flere forskere om, at der stadig er en del ubekendte faktorer, som mangler at blive belyst i forhold til Mounjaro.

“Vi kender endnu ikke de langsigtede konsekvenser, og det kan vise sig at være problematisk, da vi ved, at folk er nødt til at fortsætte med at tage præparatet for at opretholde deres resultater,” siger Akshaya Srikanth Bhagavathula fra University of Arkansas, som har forsket i netop tirzepatid.