Shutterstock
Kvinde i bad

Overlæge: Så ofte skal du gå i bad

Du bør variere mellem forskellige typer af bade, så du ikke irriterer huden for meget, forklarer overlæge og professor i dermatologi.

Med et overfladeareal på cirka to kvadratmeter er huden et af kroppens største organer og samtidig et sandt eventyrland for flere milliarder små bakterier, der lever side om side med de op mod 40.000 døde hudceller, som forlader din krop hvert minut.

Og selvom den information alene måske kan give lyst til at gå i krig med vand og sæbe, er der god grund til at holde lidt igen.

Det forklarer Jørgen Serup, som er professor i dermatologi og overlæge på Bispebjerg Hospital i Danmark.

Han har beskæftiget sig med vores hud i årtier. Ifølge ham er det vigtigt at skelne mellem, hvilken type af vask, der er tale om, hvis han skal give et groft gennemsnit over, hvor ofte vi cirka bør bade ifølge videnskaben.

Kroppen har flere millioner svedkirtler

Kroppen har ingen svedkirler på glans af penis og klitoris. På fødder og hænder er der ca. 600 svedkirtler pr. cm2, og i armhule og pande er der ca. 200 svedkirtler pr. cm2.

© Shutterstock

Apokrine svedkirtler

De apokrine (røde) sidder bl.a. under armene og omkring kønsorganerne, brystvorterne og anus.

© Shutterstock

Ekkrine svedkirtler

De ekkrine svedkirtler (blå) sidder overalt på kroppen, men er særligt talrige på hænder og fødder.

Sæbe blotter cellerne

Der er nemlig stor forskel på, om du sæber dig ind fra top til tå, tager et karbad eller kun vasker særligt udvalgte steder.

Den totale indsæbning af hver en kropsdel bør ikke ske for tit ifølge professoren, da sæbe som udgangspunkt er en kemisk irritationsfaktor for vores hud.

"Naturtilstanden er, at vi har fedtstoffer på kroppen. Sæben fjerner fedtet og blotter cellerne. Sker det for ofte, kan det irritere huden, så den begynder at opføre sig abnormt og laver rødmen og kløe," siger han.

Koncentrer dig om udvalgte områder

Brugte du aldrig sæbe, ville fedtstofferne på din hud langsomt forharske og danne lugt sammen med bakterierne.

Derfor er Jørgen Serups råd også, at du varierer mellem forskellige typer af vask og koncentrerer dig om udvalgte steder på kroppen.

mider, 3D
© Shutterstock

Læs også:

"Et brusebad hver dag er fint, hvis du kun bruger sæbe de steder, hvor der er flest bakterier - skridtet, endetarmsåbningen, fødderne og under armene," siger han.

"Men du skal højest sæbe hele din krop ind 1-2 gange om ugen, ellers affedter du huden for meget," forklarer han.