Shutterstock

Planteprotein er tilsyneladende ikke så næringsrigt, som man skulle tro

Mange vegetariske alternativer til kød indeholder vigtige næringsstoffer, som kroppen ikke kan optage, viser forskning.

Aldrig før har plantebaseret kost været mere populært.

Og mens det er godt nyt for kloden og klimaet, at vi indtager flere grøntsager og mindre kød, udgør det stigende indtag af madprodukter med planteprotein ikke nødvendigvis nogen sundhedsmæssig fordel.

Mange af produkterne er nemlig langt fra de vitaminbomber, som det angivne næringsinhold ellers giver indtryk af.

Det viser en svensk gennemgang af 44 vegetariske produkter, der indeholder planteprotein i stedet for konventionelt kødprotein.

Resultaterne af undersøgelsen er udgivet i tidsskriftet Nutrients.

© Shutterstock

Jernmangel - et globalt problem

Blokerer for optagelse af mineraler

De madvarer, som de svenske forskere har haft under lup, er primært blevet fremstillet af proteiner fra soya og ærter.

Ifølge forskerne var der en stor variation i produkternes næringsindhold. For selvom mange af madvarerne har et højt indhold af næringsstoffer som jern og zink, er det ofte i en form, som kroppen reelt ikke kan optage.

"Generelt var den estimerede absorption af jern og zink fra produkterne ekstremt lav. Det skyldes, at disse køderstatninger indeholdt høje niveauer af fytater, antinæringsstoffer, der hæmmer absorptionen af mineraler i kroppen," lyder det fra undersøgelsens hovedforfatter Cecilia Mayer Labba fra Chalmers Tekniska Högskola i Sverige.

Fytater, der også er kendt som fytinsyre, findes i en lang række af plantebaserede fødevarer, blandt andet frø, nødder, korn og bælgfrugter - og de ophobes, når planteproteiner bliver udvundet til brug i køderstatning.

Fytaterne binder sig til visse mineraler i fordøjelseskanalen og blokerer på den måde for optagelsen af mineralerne i tarmen.

Ifølge forskerne adskiller tempeh, der består af fermenterede sojabønner, sig fra de andre kødsubstitutter ved at indeholde en større mængde af jern, der let kan optages af kroppen.

Årsagen er, at fytaterne bliver nedbrudt i løbet af den fermenteringsproces, der er nødvendig for at kunne fremstille tempeh.