Plast fundet i drikkevand verden over

83 procent af verdens drikkevand er forurenet af mikroplastik viser ny international undersøgelse. Danske forskere bekræfter, at der også er plast i dansk drikkevand.

Plastik i vandet:

Forskere har fundet mikroplast i drikkevandet verden over.

© Shutterstock

Er du tørstig? Så kan du gå hen til nærmeste vandhane og nyde en tår rent, koldt vand. Så heldig er du her i Danmark. Eller næsten. For vandet er slet ikke så rent, som hidtil antaget.

To nye undersøgelse har vist, at mikroplastik, som i forvejen flyder som gigantiske øer i verdenshavene, nu har fundet vej til dit drikkevand.

83 procent er forurenet med plast

Virksomheden Orb Media har fået forskere fra University of Minnasota School of Public Health, USA, til at analysere drikkevand fra 159 steder verden over.

83 procent af prøverne indeholdt mikroplast.

Europa har den laveste forureningsgrad, men den ligger alligevel på 72,2 procent.

Chok: Dansk drikkevand er også forurenet

Den internationale undersøgelse har fået en gruppe danske miljøteknologer fra erhvervsakademiet CPHBusiness til at undersøge vandet i 12 danske kommuner.

I alt tog de prøver fra 48 forskellige kilder i 16 hustande og samtlige indeholdt mikroplast.

Studiet er et såkaldt pilotprojekt - en slags forundersøgelse - hvor der hverken er taget stilling til, hvor plasten kommer fra eller hvilken type plastik, der er tale om. Men resultatet bekræfter, hvad Orb Media også kom frem til.

Der er plastik - masser af plastik - i dit drikkevand.

Plast i verdens drikkevand

Virksomheden Orb Media har fået analyseret drikkevand fra 159 steder i verden. Studiet blev overværet af forskere fra flere universiteter.

© Illustreret Videnskab

Der er mikroplast i luften og spildevandet

Det er uvist, hvordan plast ender i drikkevandet, men studier har dokumentereret, at der findes plast i luften i større byer, hvilket kan være en af måderne det ender i drikkevandet.

En anden vej kan være igennem spildevandet, hvor der udledes store mængder af mikroplast. En enkelt tøjvask kan fx udlede 700.000 fibre mikroplast.

Kan plast i drikkevand skade helbredet?

Resultatet vækker bekymring hos forskerne, da der foruden selve plastikfibrene også kan være kemikalier og patogener, som knytter sig til plastikken.

Disse partikler er ofte for små til at blive målt og så mikroskopiske, at de kan penetrere celler og derved gå i organerne.

Det vides ikke præcist, hvor store helbredsmæssige konsekvenser de relative små mængder af plast kan have for os, men det det vil forskerne nu undersøge.