Populære slankemidler ramt af kræftmistanke og kritik

Novos Nordisks slanke-succeser undersøges for kræftrisiko. Samtidig er der kommet klager over bivirkninger.

Ozempic er oprindeligt målrettet patienter med type 2-diabetes, mens Wegovy er henvendt til svært overvægtige eller overvægtige med vægtrelaterede sygdomme.

© Shutterstock

Ankomsten af Novo Nordisk' slankemiddel Wegovy og diabetesmedicin Ozempic har umiddelbart markeret en effektiv løsning på vægttabsudfordringer, som mange har ventet på i årtier.

Med muligheden for at tabe 15-20 procent af ens kropsvægt præsenterer præparaterne et alternativ til diverse slankeoperationer. En undersøgelse har dog vist et markant behov for konstant at opretholde sit medicinforbrug for at bevare fordelene ved Wegovy og Ozempic, hvilket har sat præparaternes fordele i et nyt lys.

Da Wegovy og Ozempic blev godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder i juni 2021 og siden lanceret i Danmark året efter, var efterspørgslen så stor, at produktionen ikke kunne følge med, og der opstod forsyningsproblemer. Et problem, der har vist sig at fortsætte.

Nu sætter en undersøgelse de to præparater i forbindelse med øget risiko for kræft, selvmordstanker og uhensigtsmæssige forandringer i patienternes udseende.

Wegovy er godkendt af sundhedsmyndighederne til personer, som er svært overvægtige eller overvægtige med vægtrelaterede sygdomme, mens Ozempic oprindeligt er målrettet patienter med type 2-diabetes, men som i øjeblikket også bruges som medicin til vægttab i udpræget grad.

Semaglutid, der indgår i både Wegovy og Ozempic, virker på kroppen på samme måde som et mæthedshormon, der dannes i tyndtarmen. Stoffet nedsætter appetitten, og øger mæthedsfølelsen, hvilket er med til, at du spiser mindre, og dermed taber dig.

Novo Nordisk har i en række forsøg på dyr selv fundet en mulig sammenhæng mellem skjoldbruskkirtelkræft og virkningsstoffet semaglutid.

Men medicinalvirksomheden afviser over for Illustreret Videnskab, at der skulle være tale om risiko for kræft for mennesker.

''Sikkerhedsdata indsamlet fra store kliniske forsøgsprogrammer og post-marketing overvågning har ikke vist en årsagssammenhæng mellem semaglutid og skjoldbruskkirtelkræft,'' skriver Novo Nordisk til Illustreret Videnskab i en e-mail.

Kræftrisiko for diabetespatienter

En fransk undersøgelse har imidlertid vist tegn på øget risiko for skjoldbruskkirtelkræft ved brug af disse præparater hos patienter med type 2-diabetes.

Derfor vil Den Europæiske Lægemiddelstyrelse (EMA) nu undersøge, om Wegony og Ozempic's kræftrelaterede risiko. Det skriver B.T.

Lægemidlerne er en del af en klasse kaldet glukagon-lignende peptid-1-receptoragonister (GLP-1), som undersøgelsen forbinder med udvikling af kræft hos personer med type 2-diabetes.

GLP-1 er et naturligt hormon, som frigives i tarmen, når vi spiser. Lægemidler, der baserer sig på GLP-1, indeholder en kunstig version af det naturlige hormon.

På baggrund af undersøgelsen er slankemidlet Wegony allerede forsynet med en advarsel i pakkerne i USA om den potentielle risiko for kræft i skjoldbruskkirtlen.

Hvad forbinder Wegovy og Ozempic med øget risiko for kræft?

En undersøgelse foretaget af forskere ved University of Bordeaux fandt sidste år en øget risiko for skjoldbruskkirtelkræft hos patienter med type 2-diabetes. Risikoen opstår, når disse patienter bruger medicinske præparater i GLP-1-klassen, der indeholder virkningsstoffet semaglutid. For andre patienter er medicinen ufarlig.

Kræft i skjoldbruskkirtlen hører heldigvis til sjældenhederne, og forskerne bag undersøgelsen konkluderer også, at den øgede risiko forbundet med brugen af de to præparater er relativt lille.

Forskerne påpeger desuden, at der kan være potentielle alternative, endnu ukendte faktorer, der spiller en rolle i de påviste risici.

Novo Nordisk skriver til Illustreret Videnskab, at der endnu ikke er etableret en direkte forbindelse mellem GLP-1-lægemidlerne og kræftrisiko for patienter med type 2-diabetes.

''GLP-1 er blevet brugt i behandlingen af type 2-diabetes i mere end 15 år og til behandling af svær overvægt i 8 år. Det omfatter både semaglutid og liraglutid fra Novo Nordisk, der har været på markedet i mere end 10 år,'' skriver Novo til Illustreret Videnskab.

Medicin der indeholder GLP-1 er tidligere blevet undersøgt af EMA for en potentiel sammenhæng med øget risiko for kræft, men her blev præparater med hormonstoffer frikendt.

Selvmordstanker og ‘Ozempic butt’

Parrallelt med undersøgelsen af Wegovy og Ozempic's kræftrisiko vokser bunken af indrapporterede bivirkninger ved særligt Ozempic.

Det drejer sig blandt andet om selvmordstanker.

Også her monitorerer EMA aktivt udviklingen i indrapporterede bivirkninger. Det oplyser Lægemiddelstyrelsen til Berlingske.

Det er dog langtfra sikkert, at der er en sammenhæng mellem medicinen og selvmordstanker.

Adspurgt om de indrapporterede bivirkninger skriver Novo Nordisk til Illustreret Videnskab, at der heller ikke er påvist en årsagssammenhæng mellem semaglutid og selvmordstanker eller selvskade.

En anden rapporteret bivirkning, som i høj grad har floreret på sociale medier, er såkaldt 'Ozempic butt' og 'Ozempic face'.

Brugere af medicinen, der har tabt sig op til 64 kilo, klager over, at de har fået en "hængende" numse, mens andre klager over, at det hurtige vægttab giver flere rynker i ansigtet og får huden til at hænge i laser under øjnene.

Men enhver form for hurtigt eller betydeligt vægttab kan føre til løs, slap eller aldrende hud, lyder det fra en ekspert.

"Vægttab som resultat af enhver indgriben kan resultere i, at du mister fedtvæv. Det betyder, at huden derfor har mindre væv at dække over, hvilket kan få den til at virke mindre fyldig og mere slap,'' siger Anthony Kraftson, der er klinisk lektor i endokrinologi og leder af et stort vægtnavigationsprogram ved University of Michigan.

Ny konkurrent klar i kulissen

Novo Nordisk oplyser til Illustreret Videnskab, at de ikke kan kommentere på 'Ozempic butt', da det drejer sig om ’off-label’ brug af Ozempic, dvs. lægemidler udskrevet til behandling af tilstande, som de ikke specifikt er godkendte til.

Den danske medicinalvirksomhed skriver videre, at de hyppigste bivirkninger er kvalme, opkast, diarre, mavesmerter og forstoppelse.

Mens Novo Nordisk satser på at lancere endnu et slankemiddel, Cagricema, i 2026, så ånder et konkurrerende lægemiddel medicinalgiganten i nakken.

Den amerikanske medicinalkoncern Eli Lilly har i et fase 2-forsøg med slankemidlet Retatrutid angiveligt kunnet levere vægttab, der er højere, end hvad Wegovy kan tilbyde.