Bakterier elsker overflader
Hun forsker i mikroorganismer, fødevaresikkerhed og hygiejne og forklarer, at netop blandingen mellem bakterierne i dit spyt og det stillestående vand kan udvikle sig til en ubehagelig cocktail.
"Hver gang du drikker, efterlader du næringsstoffer i flasken - både fra dit spyt, men også fra den mad, du spiser. Det giver mulighed for, at bakterier og gær kan vokse i vandet. Pludselig kan du komme til at indtage en bakteriesuppe, og hvem ved, hvad der er i den?" siger hun.
De mikroskopiske organismer havner i drikkedunken via dine læber, mundhule og hænder. Inde i flasken klæber bakterierne sig til hinanden og plastoverfladen og skaber en belægning, eller et lukket miljø, hvor de i høj grad selv kan kontrollere deres livsbetingelser - en såkaldt biofilm.
"Bakterier elsker overflader, og hvis der samtidig er væske og de rigtige temperaturer tilstede, vil de bare vokse over tid," siger hun.
"Det kan fx ske, hvis du bruger en drikkedunk til sport og bare smider den i tasken og lader den ligge over natten eller til næste gang, du dyrker sport," siger hun.
Professor: "Du kan være uheldig"
Ifølge Lisbeth Truelstrup Hansen er det dog de færreste, der direkte mærker konsekvenserne af en brugt drikkedunk. Men muligheden for at blive syg er der.
"Mange gange vil det overhovedet ikke være farligt. Men er du uheldig, kan det fx være en bakterie, der giver opkast og diarré, som får overtaget i flasken," siger hun.
Derfor har hun også en klar holdning til, hvordan vi skal behandle de små vandbeholdere, mange af os bærer rundt på i det daglige. De bør i virkeligheden vaskes hver gang, de har været i brug.
"Mit motto er, at du skal behandle din drikkedunk, fuldstændig som hvis det var en kaffekop, en tallerken, eller et hvilket som helst andet stykke service, du vil være bekendt at dele med andre. Og så kan du jo spørge dig selv, hvor ofte du vasker dem?" siger hun.
"Hvis jeg havde siddet med en drikkedunk på et kontor en hel dag, eller haft den med på fx en togrejse, ville jeg give den en god vask med vand, sæbe og børste - særligt ved lukningen af låget, og hvor læberne møder indholdet. Du kan også sætte den i opvaskemaskinen, hvis flasken kan tåle det, men det bør fremgå fra producenten," forklarer hun.