Shutterstock
Rygning, rygestop, kontanter

Rygere kvitter smøger for kontanter

Omkring 7,7 millioner mennesker dør hvert år af følgesygdomme af rygning. Nu viser en ny undersøgelse, at pengepræmier får flere til at droppe cigaretterne end rygestopkampagner.

Rygning øger risikoen for en lang række alvorlige sygdomme som lungekræft, KOL og hjerte-kar-sygdomme. Alligevel er der over en milliard rygere på verdensplan.

Rygerne er dyre at behandle for følgesygdomme, og ca. 7,7 millioner dødsfald er hvert år direkte relateret til tobaksbrug.

Nu viser en ny undersøgelse, at det kan være en god forretning for samfundet at betale folk for at stoppe med at ryge, da økonomiske belønninger er mere effektive end rygestopkampagner.

Folk har fået 1200 danske kroner for at stoppe

Undersøgelsen er udført af forskere ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, der har uddelt puljer a 100.000 danske kroner (ca. 16.000 dollars) til seks forskellige kommuner i Danmark.

Halvdelen af kommunerne skulle bruge pengene på offentlige kampagner, der skulle få folk til at tilmelde sig et rygestopkursus. Den anden halvdel skulle betale rygere 1200 danske kroner (ca. 190 dollars), hvis de tilmeldte sig et rygestopkursus og lod være med at ryge i seks uger.

Resultatet af undersøgelsen blev, at 32 pct. af rygerne, der fik penge for at stoppe, stadig var røgfri seks måneder efter, mens 29 pct. heller ikke røg et år senere.

I de tre kommuner, der brugte pengene på rygestopkampagner, var 22 pct. af rygerne røgfri efter seks måneder, mens kun 18 pct. fortsat var røgfri et år efter.

Lignende forsøg bekræfter resultat

Deltagerne blev løbende undersøgt med en kuliltetest, der afslørede, om de havde røget, og undersøgelsen har affødt en debat i det danske samfund om, hvorvidt økonomisk incitament til rygestop kan forsvares som fremgangsmåde.

Der er udført lignende undersøgelser andre steder i verden. Et forsøg i Frankrig med 460 deltagere viser fx, at pengepræmier også er et effektivt virkemiddel til at få gravide rygere til at droppe cigaretterne.

Den danske interesseorganisation Kræftens Bekæmpelse er begejstret for undersøgelsen og håber, at pengepræmier kan være med til at forhindre rygerelaterede dødsfald i fremtiden.