Shutterstock

Så få skridt om dagen kan forlænge dit liv

En omfattende global undersøgelse giver nyt bud på det magiske tal, du skal nå, for at leve et længere liv.

Gå 10.000 skridt om dagen, og høst en lang række sundhedsgevinster. Sådan lyder en udbredt tommelfingerregel, som mange nok kender.

Men nu tyder en undersøgelse på, at du kan opnå en betydelig gevinst, også selvom du ikke rammer det ofte omtalte magiske tal.

Det fremgår af forskning offentliggjort i European Journal of Preventive Cardiology.

Ifølge forskerne bag den omfattende undersøgelse, der betegnes som verdens største af sin art, kan mindre end 5000 daglige skridt faktisk være nok til at mindske din risiko for tidlig død.

Undersøgelsen tager afsæt i data fra 226.889 personer fra forskellige dele af verden - og er en sammenfatning, altså en såkaldt metaanalyse, af 17 forskellige undersøgelser på området, der i gennemsnit har fulgt forsøgspersonerne over syv år.

Langt færre skridt gør forskel

Og forskernes resultater er godt nyt for alle os, der har et afslappet forhold til skridttælleren.

Deres data tyder nemlig på, at du ved at traske bare 2337 skridt om dagen mindsker din risiko for at dø af sygdomme i hjerte og blodkar.

Samtidig kunne forskerne se på deres data, at den generelle risiko for at dø indenfor undersøgelsesperioden - uanset dødsårsagen - blev mindsket for personer, der gik mindst 3967 skridt dagligt.

© Shutterstock

Den fjerde hyppigste dødsårsag i verden

Faktisk falder risikoen for at dø markant for hver 500 til 1000 ekstra skridt, du spadserer.

For hver 1000 ekstra skridt, du går om dagen, er din risiko for at dø generelt - altså af en hvilken som helst årsag - blevet mindsket med 15 procent.

500 ekstra skridt om dagen giver til gengæld en reduktion på syv procent i risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdom.

Og der er tilsyneladende ikke nogen øvre grænse for de positive sundhedseffekter.

Selv hvis folk går op mod 20.000 skridt om dagen, fortsætter de sundhedsmæssige fordele ifølge forskerne med at dumpe ned i turbanen - både for mænd og kvinder uanset deres alder og hvor i verden, de bor. Dog understreger forskerne, at der er brug for flere data, der kan dokumentere effekten ved at gå så mange skridt dagligt.

Ifølge forskerne var den positive effekt ved at gå størst hos personer under 60 år sammenlignet med personer over 60 år.