Shutterstock
Pande

Så mange partikler afgiver Teflon-belagte pander

Forskere har identificeret millioner af forskellige slags mikro- og nanoplastic, som slip-let-kogegrejet frigiver i forbindelse med brug.

Det er ikke kun bøfferne, der let og ubesværet slipper den Teflon-belagte pande, når du laver mad til gæsterne eller familien. En helt ny undersøgelse fra Flinders University i Australien har identificeret over to millioner forskellige slags mikro- og nano-plast, som bliver frigivet fra slip-let-belægningen, hvis den er ridset eller beskadiget.

Det indebærer, at brugere af Teflon-belagt kogegrej kan blive udsat for en lang række kemiske stoffer i dagligdagen. Da plastpartiklerne i stor stil også forsvinder med ned i køkkenafløbet i forbindelse med opvask, udgør de samtidigt en potentiel trussel mod miljøet.

Nedsat immunforsvar og kræft

Synderne er nogle særligt genstridige kemiske stoffer, som hedder per- og polyflouralkylforbindelser (PFAS).

Det er syntetisk fremstillede flourstoffer, som har det ildevarslende øgenavn ”forever chemicals”, da de er svært nedbrydelige i naturen og derfor har været et problem igennem generationer. De findes i stor stil i slip-let-belægninger som Teflon, vandfast kosmetik, brandhæmmende stoffer og en række andre ting. Tidligere undersøgelser kæder brugen af disse stoffer sammen med nedsat immunfunktion, hormonforstyrrelser og en øget risiko for visse kræftformer.

Flere millioner skadelige partikler

”Eftersom PFAS i forvejen giver anledning til bekymring, kan det vise sig, at mikropartiklerne fra Teflon-belægningen, som ender i vores mad, i virkeligheden er en helbredstrussel, der bør kigges efter i sømmene. Vi ved nemlig ikke så meget om disse forurenende stoffer, der i stigende omfang dukker op”, siger Cheng Fang, en af forskerne bag den nye undersøgelse.

Ved hjælp af en særlig analysemetode kunne de australske forskere visualisere og identificere de talrige, mikroskopiske mikro- og nano-plastpartikler. De fandt, at en enkelt revne i overfladen på en Teflon-pande kan frigive cirka 9.100 plastpartikler pr. gang panden er i brug. Set på en mikroskala viste forskernes modelberegninger, at helt op til 2,3 millioner mikro- og nano-plastpartikler kan frigives fra den ødelagte overflade.

Vi bør vælge kogegrej med omtanke

Det australske forsker-team opfordrer derfor til, at der bliver lavet flere undersøgelser af risikoen ved at blive udsat for mikro- og nanoplastpartikler fra slip-let-belægninger.

”Vores undersøgelse tjener som en stærk advarsel om, at vi mennesker skal være omhyggelige og sørge for at udvælge og bruge det rigtige kogegrej, så vi undgår forurening af vores mad”, siger Youhong Tang, der ligeledes er medforfatter til den nye undersøgelse.