Shutterstock
Du skal gå 8200 skridt om dagen.

Så mange skridt skal du gå om dagen

Er det 10.000 skridt om dagen? Måske 12.000? Eller er det minutterne der tæller? Hvis du er forvirret, er det ikke så underligt. Meningerne er nemlig mange, og ikke alle undersøgelser viser samme resultater.

Ikke desto mindre har amerikanske forskere nu taget et stort skridt for at gøre os klogere på, hvor mange skridt vi bør gå om dagen for at forebygge eksempelvis fedme, forhøjet blodtryk, depression, søvnapnø og visse former for diabetes.

Fire års datagrundlag

Den nye undersøgelse, er den første af sin slags.

Det, der adskiller den fra tidligere undersøgelser, er, at den tager udgangspunkt i en stor gruppe testpersoner, som er blevet fulgt tæt over en årrække.

gåtur med vennerne

Man kan blandt andet skrue op for sin daglige motion ved at vænne sig til at være aktiv med sine venner, lyder rådet fra flere eksperter.

© Shutterstock

Helt konkret er 6.000 amerikanere blevet udstyret med en elektronisk måler, som gennem fire år har registreret, hvor mange skridt testpersonerne har gået. Ved hjælp af en forbindelse mellem måleren og testpersonernes elektroniske helsejournal, er resultaterne om deres aktivitetsniveau løbende blevet indrapporteret. Og det er disse resultater, der har ledt frem til den nye anbefaling.

Det magiske tal

Deltagernes daglige skridt og intensiteten af disse blev holdt op mod forekomsten af sygdomme blandt de øvrige deltagere - men også mod den generelle befolknings.

Resultatet er, at du skal gå cirka 8.200 skridt om dagen for at reducere risikoen for tidligere nævnte sygdomme.

“Der er større chance for at dø tidligt, hvis man er inaktiv. Og det kan man modvirke ved at gå.” Linda Hildegard Bergesen, professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo

Hører du til dem, der er vant til at gå 10.000 skridt eller mere, så er der imidlertid ingen grund til at skrue ned for aktivitetsniveauet.

Hvert skridt tæller

Forskerne fandt nemlig frem til, at folk som skruede op for aktiviteten og begyndte at gå 11.000 skridt om dagen i stedet for 6.000 mindskede risikoen for at blive overvægtige med hele 64 procent.

Selvom tallene ikke viser en direkte sammenhæng mellem årsag og virkning, så er professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo Linda Hildegard Bergesen ikke i tvivl om, at tallene er markante nok til at indikere, at flere skridt om dagen reducerer risikoen for sygdom.

“Der er større chance for at dø tidligt, hvis man er inaktiv. Og det kan man modvirke ved at gå,” siger hun til NRK.

Der er med andre ord ingen grund til at skrue ned for gangen, hvis du er inde i en god rytme og allerede går mere end 8.200 skridt om dagen.

“Jo flere skridt, jo bedre. Det er bare om at gå til arbejde, holde møder gående, gå sammen med vennerne og lade mobilen blive liggende i lommen,” slutter Linda Hildegard Bergesen.