Så skadeligt er støj på kontoret for dit helbred

Det er ikke nogen nyhed, at støj er sundhedsskadeligt. Men måske er du ikke klar over, præcis hvor skadeligt, det faktisk kan være for dit helbred? Og ikke mindst hvad du kan gøre for at beskytte dig mod støjen.

Light wood open space office
© depositphotos.com

Støj kan defineres som uønskede lyde, og de kan optræde mange forskellige steder. De kan komme fra trafikken udenfor dit vindue eller fra kollegerne, der diskuterer noget i det åbne kontorlandskab.

Og selvom du måske føler dig som en mester i at lukke ørerne, kan støjen alligevel have uhensigtsmæssige indvirkninger på dit helbred. Din hjerne er nemlig ikke nødvendigvis så god til at lukke støjen ude, som du måske tror…

Alt over 58 dB er et problem

Der skal faktisk ikke ret meget til for, at din hjerne har svært ved at kapere støjen - heller ikke selvom den ikke umiddelbart generer dig. Miljøministeriet i Danmark sætter grænsen ved 58 dB, hvilket svarer til den støj, der er i et gennemsnitligt åbent kontorlandskab. Det vil sige, at der ikke skal ret meget til, før dit arbejde potentielt har sundhedsmæssige konsekvenser for dig.

Af samme grund er lyddæmpende indretning af kontor-, erhvervs- og institutionsbyggerier også helt essentielt. DEKO er en førende udbyder på området, og særligt deres lydisolerende og brandsikre glasvægge er populære. Men du finder også alt fra lyddæmpende foldevægge til lydisolerede lofter hos forhandleren.

Kræft, diabetes og hjertekarsygdomme

Ifølge en rapport fra WHO stiger din risiko for at få en blodprop, hver gang støjen udenfor dit vindue stiger med 10 dB. Nærmere bestemt stiger den med otte procent. Men det er desværre ikke den eneste mulige risiko, støj kan indebære for dit helbred.

Professor og seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse, Mette Sørensen, forsker i støj og de uønskede lydes betydning for vores helbred. Hun fremhæver, at støj kan øge risikoen for at få en lang række kræftformer, samt diabetes og hjertekarsygdomme. Desuden er der videnskabelige undersøgelser, der peger på, at overvægt og støj kan have en sammenhæng.

Det kan du gøre

Vidste du, at støj er den næstvigtigste miljømæssige årsag til sygdom og dødsfald? Det hævder WHO, og støjen er faktisk kun overgået af luftforurening. Det er der jo ikke så meget at gøre ved, eller er der? Heldigvis er der nogle ting, du selv kan gøre, for at beskytte din krop og din hjerne mod støjen.

Ejer du en virksomhed, bør du tage ansvar for dit eget og dine medarbejderes helbred i form af akustikdæmpende løsninger. Du kan med fordel kigge nærmere på både muligheder for hovedentreprise og totalentreprise hos DEKO, som har mere end 50 års erfaring.

Privat kan du sørge for, at dit soveværelse ikke vender ud mod gaden. Trafikstøj er nemlig, ligesom støj på kontoret, en stor synder. Ørepropper kan også være en løsning, og måske kan de tages brug både derhjemme og på arbejdet. Så kan du få en smule ro i krop og sind, og give dit helbred en hjælpende hånd.