Shutterstock

Sådan beskytter du dig mod den farligste type af hjerneblødning

Svenske forskere har opdaget en overraskende effektiv måde at beskytte sig selv mod intracerebral blødning på. Og behandlingen er uden omkostninger.

Der findes adskillige former for hjerneblødning. Den absolut farligste af slagsen hedder intracerebral blødning og er en spontant opstået, akut blødning i hjernevævet.

Denne næsthyppigste form for hjerneblødning, som udgør 15-30 procent af alle hjerneblødninger, kan folk selv gøre en indsats for at forebygge.

Simpel lille detalje

Det er svenske forskere fra Sahlgrenska Universitetshospital i Göteborg, som for første gang nogensinde har påvist, at en ganske simpel detalje yder en særdeles effektiv beskyttelse mod intracerebral blødning.

Det handler i al sin enkelhed om at være fysisk aktiv. Ved at analysere data fra 686 personer, som var blevet behandlet for intracerebral blødning i perioden 2014-2019, kunne de svenske forskere tydeligt se, at hos dem, der var fysisk aktive og motionerede, var blødningen markant mindre.

50 procent mindre blødningsvolumen

Bag undersøgelsen står Adam Viktorisson, som er PhD-studerende i klinisk neurovidenskab ved Sahlgrenska Academy, Göteborgs Universitet, og desuden almenpraktiserende læge.

”Vi observerede, at folk som regelmæssigt var fysisk aktive, i gennemsnit havde 50 procent mindre blødningsvolumen ved ankomst til hospitalet. Der er observeret tilsvarende hos dyr i tidligere undersøgelser, men der har hidtil ikke været undersøgelser, som viste denne sammenhæng hos mennesker”, fortæller Adam Viktorisson.

Meget tydelig forskel

Forskerholdet kan ikke sætte fingeren på den specifikke årsag til, at fysisk aktivitet har denne beskyttende effekt, men resultaterne taler deres eget tydelige sprog. Fysisk aktive personer har ganske enkelt markant mindre blødninger i hjernevævet end de personer, som er inaktive.

Fysisk aktivitet defineres i denne sammenhæng som gang, cykling, svømning, havearbejde eller dans i mindst fire timer om ugen.

Kirurgi ved alvorlige tilfælde

I alle tilfælde hvor der er mistanke om intracerebral blødning, og patienter bliver henvist til hospitalet, foretager læger en CT-scanning af hjernen. Afhængig af, hvor alvorlig blødningen er, kan det være nødvendigt med et neurokirurgisk indgreb.

I de fleste tilfælde kan man dog nøjes med ikke-kirurgiske behandlingsmetoder og medicin for at håndtere symptomerne.

Den svenske undersøgelses resultater var signifikante, uanset hvor i hjernen blødningen fandt sted. Fysisk aktive individer havde mindre blødning i de dybtliggende hjerneregioner, som ofte forbindes med forhøjet blodtryk, samt i de overfladiske regioner, der er forbundet med aldersrelaterede tilstande som demens.

Baner vejen for bedre forebyggelse

Forskningen baner vejen for flere undersøgelser af, hvordan fysisk aktivitet kan beskytte mod intracerebral blødning.

”Vi håber, vores observationer kan hjælpe til en bedre forståelse af intracerebrale blødninger og måske føre til udviklingen af en mere effektiv forebyggende indsats”, udtaler Katharina Stibrant Sunnerhagen, som er professor i rehabiliteringsmedicin ved Göteborgs Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen.