Seks minutters gang.
Det er alt, din telefon skal bruge for at kunne forudsige din risiko for at dø inden for de næste fem år.
Det peger resultaterne på i en ny undersøgelse, der netop er blevet udgivet i PLOS Digital Health.
Undersøgelsen bygger på data fra 100.655 deltagere i den britiske Biobank-undersøgelse, der har indsamlet oplysninger om helbredet hos midaldrende og ældre voksne i Storbritannien i mere end 15 år.
Og resultaterne har ifølge forskerne bag undersøgelsen store perspektiver.
For med data, der er indsamlet på en smartphone, bliver det pludselig muligt at forudse dødeligheden for store befolkningsgrupper - uden at bruge ressourcer på aktivt at skulle indsamle sundhedsdata på den enkelte.
Det har man ellers hidtil gjort i andre undersøgelser af dødeligheden, som typisk har taget udgangspunkt i klassiske målinger af folks fysiske form som eksempelvis gangtest eller målinger af selvrapporteret gangtempo.
Mange sygdomme deler karakteristisk mønster
Helt konkret har forskerne bag undersøgelsen kigget på data, som deltagerne fra den britiske Biobank-undersøgelse indsamlede via bevægelsessensorer, som de bar på deres håndled i en uge.
På den måde indsamlede de den samme type data - gangintensitet målt på korte gåture - som man også kan indsamle via en smartphone.
Målet for forskerne var at finde en prædiktor, der kunne forudsige dødsrisikoen baseret på data indsamlet over kort periode. For hvis man skal kunne bruge en smartphone til at indsamle de samme sundhedsdata, skal man ifølge forskerne tage højde for, at folk typisk ikke har telefonen på sig en hel dag ad gangen.
Data fra bevægelsessensorerne blev kørt sammen med dødsdata for cirka en tiendedel af deltagerne gennem en maskinlæringsmodel. På den baggrund udviklede forskerne en algoritme, der estimerer dødelighedsrisikoen inden for fem år ved at se på udviklingen i folks hastighed i løbet af en seks minutter lang gåtur.