Særlig motionsform kan forebygge Alzheimers sygdom

Forsøg med mus afslører, at en bestemt form for træning kan hjælpe med at forebygge eller forsinke den livsændrende demenssygdom.

AlzheimersPuzzle

Træning af musklerne mod en ydre modstandskraft kan nedsætte kortisol og beta-amyloide - to kilder, der i for høje niveauer, kan øge risikoen for Alzheimers sygdom.

© Shutterstock

Fitnesscentrene er hyppigt besøgt af yngre og midaldrende motionister, og selvom deres besøg måske i højere grad er dedikeret til overarmen, ryggen eller maven, så har de nu endnu en god grund til deres medlemskab.

En brasiliansk undersøgelse viser, at regelmæssig modstandstræning af musklerne kan hjælpe med at forebygge eller i det mindste forsinke symptomerne på Alzheimers sygdom.

Denne træningsform forbindes ofte med træning af musklerne med modstandbånd, medicinbolde og andre genstande, der kan bruges som ydre modstand til at træne dine muskler.

"Det viser sig i stigende grad at være en effektiv strategi til at undgå forekomsten af symptomer på sporadisk Alzheimers sygdom," siger Beatriz Monteiro Longo, der er lektor i neurovidenskab ved Federal University of São Paulo og medforfatter til undersøgelsen.

Ifølge forskerne skyldes de gode resultater den særlige træningsforms antiinflammatoriske virkning på vores krop.

Musklerne trækkes sammen, når de presses mod en ydre modstand, og det øger produktionen af det anti-inflammatoriske cytokin IL-10, som er nøglen til en positiv inflammatorisk profil.

Lignende undersøgelser har tidligere konkluderet, at regelmæssige gåture holder hjernen ung og endda hjælper med at hele skadede celler, der kan blive afgørende i kampen mod Alzheimers sygdom.

Minimerer mængden af kritiske hormoner og proteiner

Konklusionen bygger på forskernes undersøgelser af mus.

Her blev én gruppe mus udsat for en form for modstandstræning tilpasset musenes evner, mens den anden gruppe omvendt forholdt sig i ro.

Efter fire uger blev der taget blodprøver fra musene for at måle plasmaniveauet af kortikosteron, der er musenes svar på stresshormonet kortisol hos mennesker.

Høje niveauer af kortisol som reaktion på stress har tidligere vist sig at øge risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom.

Hormonets niveauer viste sig at være lavest hos de motionstrænede mus.

Analyser af deres hjernevæv viste også et fald i dannelsen af såkaldt beta-amyloide - et protein, der forekommer i unormale, høje niveauer i hjernen på personer med Alzheimers sygdom.

"Det bekræfter, at fysisk aktivitet kan vende de neuropatologiske forandringer, som forårsager de kliniske symptomer på sygdommen," siger Henrique Correia Campos, der er ph.d.-studerende ved Federal University of São Paulo og medforfatter til undersøgelsen.

Åbner for nytænkning

Det er nok usandsynligt, at personer, der lever med Alzheimers sygdom, udfører højintensive træningsøvelser hver dag.

Men da denne type træning er en relativ nem og billig behandlingsform, så understreger forskerne, at deres resultater bør inspirere til nye behandlingsformer, der kan reducere forekomsten af Alzheimers sygdom.