Til oversættere: Skriv i indledningen, hvordan sundhedsmyndighederne i det land, der udgives til, håndterer spredningen af abekopper.
Eksempelvis:
Fra 13 tilfælde den 22. juni til 126 tilfælde den 9. August.
Det stigende antal smittede med virussen abekopper har sendt de danske sundhedsmyndigheder i beredskab.
Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse den 9. august.
Nu vil danske sundhedsmyndigheder tilbyde vacciner til alle i den såkaldte risikogruppe - i det her tilfælde til mænd, der har sex med mænd.
Illustreret Videnskab har derfor spurgt professor i global sundhed på Aarhus Universitet, Christian Morberg Wejse, om vi står vi overfor en ny massevaccination af hele befolkningen.
LÆS OGSÅ: Overlæge: Derfor kan abekopper være blevet mere smitsom
Økonomi og dødelighed er med til at afgøre, om du skal vaccineres
Når forskere og læger skal vurdere, om en vaccination skal på det faste vaccinationsprogram i et land, er der flere forhold, der gør sig gældende.
Christian Morberg Wejse har været med til at vurdere, om en vaccine mod den såkaldte rota-virus skulle på det faste vaccinationsprogram for børn i Danmark.
Christian Morberg Wejse fortæller, at forskere ville vurdere fordele og ulemper ved at vaccinere mod abekopper ud fra de samme kriterier, som de brugte til at vurdere den såkaldte rota-virus i 2012.
“Selvom det rent økonomisk gav god mening at vaccinere mod rotavirus, kom det alligevel ikke på vaccinationsprogrammet. Det var på den baggrund, at virussen giver anledning til et forholdsvist mildt sygdomsforløb med meget lav dødelighed - og det samme gør sig gældende for abekopper.”
FAKTABOKS: HVILKE SYMPTOMER GIVER ABEKOPPER
- Abekopper giver symptomer, der kan minde om den beslægtede, men mere alvorlige sygdom, kopper. Symptomer er hævede lymfekirtler, muskelsmerter, feber, hovedpine, træthed og blærer, der på et tidspunkt brister, efterlader sår og i sjældne tilfælde ar.
Abekopper har lav dødelighed
Den 20. juli var der registreret 5 dødsfald som følge af abekopper ud af mere end 14.000 tilfælde på globalt plan. Det giver en dødelighedsrate på 0,04 %.
Til sammenligning har en af verdens farligste virusser, Marburgvirussen, en dødelighedsrate på 50 %.
Udover at undersøge, hvor smitsom, dødelig og økonomisk omkostningsfuld sygdommen er, kigger forskere også på hvilke bivirkninger, vaccinen giver, og hvor dyr den er at give.
“Det er de ting, vi tager højde for ved hver sygdom, der findes en god vaccine mod. Nogle falder ud til, at vi skal bruge vaccinen i høj grad på hele befolkningen - som vi så med COVID - og andre gør ikke, som vi har set med blandt andet lever- og lungebetændelse de senere år.”
Abekopper er halvt så smitsomt som COVID-19
Det såkaldte basale reproduktionstal (R0) for abekopper er på 1-2, hvilket betyder, at én person med abekopper vil give sygdommen videre til en-to personer.
Til sammenligning havde delta-varianten af COVID-19 et reproduktionstal på 5, mens omikron-varianten, der siden har overtaget i store dele af verden, er anslået til at være tre-fire gange så smitsom som delta-varianten.
På trods af det relativt lave reproduktionstal er lande som Danmark alligevel begyndt at vaccinere mod abekopper, der særligt smitter under sex.
Professor: Vi er langt fra at skulle vaccinere alle
På trods af at abekopper giver et rimelig mildt sygdomsforløb, har danske myndigheder nu alligevel besluttet at tilbyde vaccinen til alle, der falder indenfor risikogruppen “mænd, der har sex med mænd uden barrieremidler (eksempelvis et kondom)”.
Det skyldes ifølge Christian Morberg Wejse primært tre ting.
“De fleste smittetilfælde foregår indenfor netop den gruppe, så det vil formentlig være meget virksomt at fokusere vaccinationen der.”
“Derudover er vaccinen allerede blevet anvendt i Nigeria, hvor nogle oliearbejdere blev vaccineret mod abekopper. Den viste ret høj effektivitet, omkring 85 %, så vi ved, at vaccinen fungerer.”
Vi er meget langt fra, at hele befolkninger skal vaccineres mod abekopper. Christian Morberg Wejse
“Udover det har vi i forvejen et ret stærkt forebyggelsesprogram for gruppen af mænd, der har sex med mange mænd, fordi risikoen for at blive smittet af andre sygdomme, der overføres under samleje, som HIV, også er høj.”
Selvom større dele af den danske befolkning nu får tilbudt vaccination, er der følge Christian Morberg Wejse stadig rigtig lang vej til, at alle skal vaccineres.
“En sygdom som den smitsomme leverbetændelse, hepatitis B, står noget højere på listen over sygdomme, der skal vaccineres for, end abekopper.”
Hvad skal der til, før alle skal vaccineres?
Når en sygdom går i udbrud, og vi har en effektiv vaccine, er der flere parametre der afgør hvor mange, der skal vaccineres.
- Hvis en sygdom giver et mildt sygdomsforløb, som det er tilfældet med abekopper, er det i første omgang kun de særligt udsatte, der bliver vaccineret.
- Hvis smittetallet stiger, kan sundhedsmyndigheder igangsætte en såkaldt ‘ringvaccinering’, hvor nære kontakter til den smittede vaccineres.
- Hvis antallet af tilfælde fortsætter med at stige, undersøger sundhedsmyndighederne, om det særligt er en eller flere dele af befolkningen, der bliver smittet.
- Hvis spredningen foregår indenfor et bestemt demografisk eller geografisk område, kan sundhedsmyndighederne vælge at udvide tilbuddet om vaccination.
- Kun hvis sygdommen er særligt smitsom, dødelig, voldsom og udbredt, bliver hele befolkningen tilbudt vaccination.
Abekopper muterer næsten ikke
En anden faktor, der spiller ind, når sundhedsmyndigheder verden over skal afgøre, om en sygdom er farlig nok til, at alle skal vaccineres mod den, er sygdommens evne til at mutere.
“Men der er ikke noget, der tyder på, at abekopper har ændret sig i nævneværdig grad, siden de første udbrud i 1970. Der kan være tale om nogle små ændringer, men ikke noget der har forandret virus drastisk.” siger Christian Morberg Wejse og forklarer, at hele det nuværende udbrud formentlig kommer fra én konkret rejsende, der har været i Vestafrika.
“Det, der er den helt store faktor for spredningen nu, er at virussen - der i høj grad smitter i forbindelse med sex - er blevet introduceret til en ny gruppe mennesker, der er seksuelt aktive. Derfor giver det rigtig god mening at have fokus på den gruppe.”