Ville du få dit barns gener nærstuderet ved fødslen, hvis du kunne, for at finde ud af hvad for sygdomme, der venter senere i livet?
For kommende britiske forældre bliver det fra 2023 en mulighed.
I en storstilet undersøgelse af 100.000 nyfødte vil en gruppe forskere fra den statsejede virksomhed Genomics England nemlig sekventere spædbørnenes arvemasse og teste dem for cirka 200 sjældne, genetiske sygdomme.
Undersøgelsen, der vil løbe over de næste to år, har til formål at sikre børnene hurtigere adgang til behandling. Samtidig er forsøget en lakmusprøve, der skal teste, om tidlig opsporing - og behandling - er økonomisk rentabelt for sundhedsvæsenet.
Vil kunne spore sygdomme, der kan behandles
Forskerne vil udelukkende opspore genetiske sygdomme, der opstår i den tidlige barndom, og som der allerede findes en effektiv behandling for.
Men babyernes sekvenser vil blive gemt i en database - og det kan åbne døren for at identificere ubehandlede sygdomme, som opstår helt ind i voksenalderen.
Dog, påpeger kritikere, er der også en vis risiko ved den omfattende oplagring af gendata.
For informationerne risikerer at blive misbrugt, hvis en tredjepart får adgang til de følsomme sundhedsoplysninger. For eksempel kunne man forestille sig, at det vil føre til forskelsbehandling, hvis en arbejdsgiver eller et forsikringsselskab får fingre i sundhedsoplysninger, der afslører anlæg for alvorlige sygdomme