Stor undersøgelse afdækker ny viden om fordele ved vægttab

Selv hvis du tager på efter at have tabt dig, peger ny forskning på, at du kan opnå en række varige sundhedsfordele.

Vægttab forebygger flere alvorlige sygdomme, viser stor undersøgelse.

© Shutterstock

Mange overvægtige har succes med at lægge kosten om og tabe sig. Men at holde vægten nede kan være en nærmest uoverkommelig opgave.

Kroppen er nemlig indstillet til at ville op i vægt igen, når den først har været det, og et varigt vægttab kræver derfor en vedholdende indsats.

Men kampen mod de ekstra kilo kan betale sig - også selvom du tager noget af det tabte på igen. Det slår en gruppe internationale forskere fast i en omfattende undersøgelse med en opløftende konklusion.

Forskningsprojektet sammenfatter resultaterne af i alt 124 videnskabelige undersøgelser og inkluderer over 50.000 personer.

Og den store gennemgang viser, at de personer, der tabte sig som resultat af et intensivt vægttabsprogram, opnåede en lavere risiko for både hjertekarsygdomme og type 2-diabetes sammenlignet med personer, der enten slet ikke tabte sig eller kun tog del i et vægttabsprogram med lavere intensitet.

Samtidig opnåede dem, der tabte sig, lavere blodtryk, kolesteroltal og A1C-niveauer, der er et mål, som bruges til diagnostik og monitorering af diabetes, sammenlignet med de resterende deltagere.

Ifølge forskerne varede den lavere risiko ved i mindst fem år, efter at vægttabsprogrammet var afsluttet.

Effekt trods vægtøgning

Et andet - og måske endnu mere overraskende fund - var, at gevinsterne ved at smide nogle kilo tilsyneladende gjorde sig gældende, også for de deltagere, der tog noget af den tabte vægt på igen.

© Shutterstock

Overvægt og fedme

Et foreløbigt resultat viser nemlig, at den nedsatte risiko for hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes tilsyneladende forblev lavere selv efter vægtøgning.

Der er dog "behov for flere undersøgelser for at bekræfte, om den formodede gevinst varer ved," lyder det fra medforfatter bag undersøgelsen Susan A. Jebb fra University of Oxford.

I gennemsnit var deltagernes BMI 33, hvilket placerer dem i gruppen "svært overvægtige."

Det gennemsnitlige vægttab i de forskellige undersøgelser varierede fra 2-5 kg, og vægtforøgelsen blandt deltagerne var i gennemsnit 0,12 til 0,32 kg om året, fremgår det af resultaterne, der er udkommet i Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, et peer-reviewed tidsskrift udgivet af American Heart Association.