Shutterstock

Stor undersøgelse: Kartofler er sunde - hvis du spiser dem rigtigt

Et hold forskere mener at have fundet forklaringen bag den udskældte grøntsags dårlige rygte.

Spækket med kulhydrater og stivelse, uden smag og mange gange enten melet, udkogt eller stenhård - afhængig af tilberedningen.

Meget kan man klandre den for, den udskældte kartoffel.

Men ifølge en ny undersøgelse er kartoflens dårlige rygte måske slet ikke berettiget.

I hvert fald ikke hvad angår dens negative effekt på vores sundhed.

Den knoldede grøntsag har ellers skullet høre for lidt af hvert.

Dels er kartoflen er blevet dømt ude af en lang række kulhydratfattige diæter. Og dels har forskere haft den mistænkt for at have en decideret skadelig indvirkning på vores sundhed, f.eks. ved muligvis at øge risikoen for diabetes type-2.

Men det ser ikke ud til at være tilfældet, viser en undersøgelse, der er bragt i Diabetes Care, som et hold danske og australske forskere står bag.

Kartoflen er en af verdens mest dyrkede afgrøder.

© Shutterstock

Kend din kartoffel

Kartoffelmos, pomfritter eller chips?

Ifølge forskerne er det nok snarere et spørgsmål om, hvordan folk tilbereder de knoldede grøntsager, og hvad de spiser sammen med kartoflerne.

Undersøgelsen tager afsæt i et stort dansk datasæt, hvor flere end 54.000 personer har rapporteret deres kostindtag.

Her fremgår det, at de personer, der spiste flest grøntsager, havde 21 procent mindre risiko for at udvikle type 2-diabetes sammenlignet med gruppen, der spiste færrest grøntsager.

Ifølge forskerne havde indtagelsen af kartofler hverken nogen positiv eller negativ effekt på risikoen for at udvikle type-2 diabetes.

"I Danmark spiser folk kartofler tilberedt på mange forskellige måder; i vores undersøgelse kunne vi skelne mellem de forskellige tilberedningsmetoder,” siger Ph.d.-studerende Pratik Pokharel, der er en af forfatterne bag undersøgelsen.

"Når vi adskilte kogte kartofler fra kartoffelmos, pomfritter eller chips, var kogte kartofler ikke længere forbundet med en højere risiko for diabetes: de havde en nul-effekt.”

© Shutterstock

Læs også:

Undersøgelsens resultater viste samtidig, at dem, der spiste flest kartofler, ofte også spiste mere smør og rødt kød og drak flere sukkerholdige sodavand end andre.

Altsammen fødevarer, der er kendt for at øge risikoen for type 2-diabetes.

"Når man tager højde for dette, er kogte kartofler ikke længere forbundet med diabetes. Det er kun pommes frites og kartoffelmos, sidstnævnte sandsynligvis fordi det normalt er lavet med smør, fløde og lignende," siger Pratik Pokharel.