Super-vaccine giver fuld immunitet med én indsprøjtning

En ny vaccine-teknologi har store perspektiver for børnesundheden i ulande, hvor det er omstændeligt at møde op på en klinik og få opfølgende vacciner.

© Shutterstock

En ny vaccine-teknologi kan betyde store fremskridt i udviklingslande.

Vaccinen gør det muligt at give flere vacciner med bare en enkelt indsprøjtning. Og det er en stor fordel i ulande, fordi børnene her ofte skal rejse over store afstande, når de skal have en vaccination, hvis de overhovedet har adgang til den.

Og for nogle vacciner – som fx vaccinen mod HPV – er det netop nødvendigt at blive vaccineret flere gange for at opnå immunitet over for sygdommen.

Flere vacciner i ét sprøjt

Perspektivet for vaccine-teknologien er stor, for i praksis vil det kunne betyder, at et barn kan få den fulde vaccine mod polio, meningitis og lungebetændelse i bare ét sprøjt.

Forskerne har opfundet en metode, hvor de kan bygge små bionedbrydelige beholder, som opbevare medicin. Alt efter hvilket stof, forskerne bygger beholderne af, kan de styre, hvornår medicinen eller vaccinen frigives i kroppen.

Frigives efter 41 dage

På den måde kan en vaccine være fyldt med små beholder – som måler bare 400 mikrometer i længden – som først frigiver medicinen efter fx syv eller 41 dage.

Forskerne har allerede prøvet metoden på mus, hvor de med succes har kunnet få vaccine-doserne til at blive udløst ni, 20 og 41 dage efter, at de var blevet sprøjtet ind i musene.