Men hvad kan man så lægge i madkassen, når man gerne vil overraske poderne med en lækker snack?
Sukker er den store synder
Lige meget hvordan man vender og drejer det, så er sukker den helt store skurk, når det handler om huller i tænderne.
“Alle sukkerarter bortset fra kunstige sødemidler kan give huller i tænderne, men nogle sukkerarter er værre for tænderne end andre. Det gælder blandt andet hvidt sukker og rørsukker, som giver mere plak på tænderne, der kan udvikle sig til huller,” udtaler formand for Tandlægeforeningen Susanne Kleist i en artikel på foreningens hjemmeside.
Bakterier på vores tænder lever nemlig af sukker, som de omdanner til syre. Og det er denne syre, der trænger ind i tandens emalje og herefter ind i selve tandbenet.
Når tandens overflade begynder at smuldre, opstår der hul i tanden, hvilket også kaldes caries.
“Det gælder om at have så få bakterier som muligt på tænderne. Kan man holde dem på afstand, kan man også holde cariesaktiveten nede,” siger tandlæge Stine Brems Mørcholdt fra Tandlægeforeningen til Illustreret Videnskab.
Tørret frugt
Har du for vane at snige en håndfuld rosiner eller en müslibar ned i madkassen, så bør du måske genoverveje den praksis.
“Vindruer indeholder rigtig meget sukker, og det gør rosiner også. Forskellen er bare, at rosiner er tørrede, klistrede og væsentligt mindre, hvilke betyder, at man kan spise mange flere rosiner end vindruer. Og så klæber de også ekstra meget til tænderne,” siger Stine Brems Mørcholdt.
Men det er ikke kun rosiner og og müslibarer, der klistrer, indeholder store mængder sukker og kan være overordentligt svære at få bugt med under tandbørstningen.
“Sådan noget som figenstænger, tørrede abrikoser og tranebær klæber også til tænderne, hvilket betyder, at sukkeret får lov til at blive på tænderne i lang tid ad gangen,” tilføjer Mørcholdt.
Faktisk indeholder en pose tørrede tranebær 14 sukkerknalder ifølge Tandlægeforeningen. Og eftersom det kun dækker over mængden af tilsat sukker og ikke selve frugtsukkeret, så er det reelle sukkerindhold ofte langt højere.
På trods af dette handler det ifølge Tandlægeforeningen ikke om, at børn aldrig må indtage sukker.
Det handler derimod om at begrænse indtaget og sørge for, at deres madpakker ikke indeholder disse “skjulte” sukkerbomber.
“I forhold til madpakken, så handler det egentlig om at følge de gængse kostråd, så børnene får spist groft, grønt og varieret,” siger Mørcholdt og uddyber:
“Den bedste måde at forebygge huller i tænderne på er derfor ved at begrænse sukkerindtaget og holde en god mundhygiejne ved at børste tænder med flourtandpasta.