Udbredt behandling til kvinder i overgangsalderen sættes i forbindelse med alvorlige bivirkninger

Gener i forbindelse med overgangsalderen kan behandles, men en undersøgelse viser, at den hyppigst anvendte behandlingsform kan komme med en potentiel risiko.

Undersøgelsen bringer ny, afgørende viden, da man indtil nu kun har kendt til lignende bivirkninger ved behandling af kvinder over 65 år.

© Shutterstock

Hedeture, humørsvingninger og søvnløse nætter.

Overgangsalderen kan medføre ubehagelige gener for mange kvinder, når deres æggestokke ikke længere producerer de kvindelige kønshormoner, der gør kroppen i stand til at få børn.

Den mest effektive behandling af generne er hormonbehandling med det ene kvindelige kønshormon, østrogen, enten alene eller i kombination med det kunstigt fremstillede gestagen, der efterligner det andet kvindelige kønshormon progesteron.

Behandlingen erstatter de hormoner, kroppen ikke længere producerer, og mange kvinder oplever, at den lindrer overgangsalderens generende symptomer.

Nu kobles den udbredte behandlingsform med hidtil oversete bivirkninger hos 45-55-årige ifølge forskning foretaget af Kræftens Bekæmpelse, Nationalt Videnscenter for Demens og Nordsjællands Hospital.

I en omfattende undersøgelse af cirka 60.000 kvinder konkluderer forskerne, at kvinder, der modtager hormonbehandling i overgangsalderen, har 20 pct. større risiko for demens, end kvinder, der ikke får behandlingen.

Og fortsætter man hormonbehandling i mere end 12 år, stiger risikoen til 70 pct. sammenlignet med kvinder uden behandling.

Resultatet er opsigtsvækkende, da man indtil nu kun har kendt til demensrelaterede bivirkninger ved hormonbehandling af kvinder over 65 år.

‘’Det er vigtigt at vide, om sammenhængen mellem hormonbehandling og demens også er til stede blandt kvinder, der får hormonbehandling i overensstemmelse med gældende retningslinjer, det vil sige i slut 40’erne og start 50’erne,” siger Nelsan Pourhadi, der er læge og forsker hos Nationalt Videnscenter for Demens.

Undersøgelsen viser desuden, at kvinder, der kun kortvarigt får hormonbehandling, også har øget forekomst af demens sammenlignet med kvinder, der aldrig har fået medicinen.

Hormonkaos rammer hele kvindens krop

Nedsat fertilitet, fejl i kroppens termostat og gradvis nedbrydning af hjernens væv. Overgangsalderen medfører et kaos i kvindens kønshormoner, og det går ud over alle dele af kroppen.

© Claus Lunau & Shutterstock

Aldrende hjerne mister timing

I takt med at hjernen ældes, bliver hjernecellerne mindre følsomme over for hormoner og andre signalstoffer. Hos kvinder medfører det, at hjerneområdet hypofysen udskiller mindre af hormonet LH, som er med til at koordinere igangsætningen af ægløsning.

© Claus Lunau & Shutterstock

Ufølsomme æggestokke laver mindre østrogen

Ligesom hjernen ældes æggestokkene, og de bliver mindre følsomme over for bl.a. LH-hormonet. Samtidig daler antallet af ægblærer, som både står for at danne ægceller og at udskille vigtige kønshormoner såsom østrogen, inhibin og AMH.

© Claus Lunau & Shutterstock

Kroppens termostat sender blod til kinderne

Den faldende mængde østrogen påvirker bl.a. hjernecenteret hypotalamus, som regulerer kroppens temperatur. Centeret bliver mere tilbøjeligt til at sende besked til hudens blodkar om at udvide sig, så kvinden oplever såkaldte hedeture.

© Claus Lunau & Shutterstock

Ekstra fedt blokerer blodårer

Ændringen i hormonbalancen medfører, at kroppen forbrænder mindre fedt. Fedtet bliver i stedet oplagret, og det sker især på bugen og omkring bughulens organer. Med tiden kan det medføre aflejring af fedt i blodkarrene og dermed åreforkalkning.

© Claus Lunau & Shutterstock

Nerveceller forgifter hjernen

Et lavt østrogenniveau påvirker hjernens stofskifte, og det resulterer bl.a. i en øget produktion af stoffet beta-amyloid, som skader hjernecellerne og i sidste ende kan give alzheimer.

Forskerne har ikke kunnet afdække, hvilke mekanismer der fører til, at kvinder i hormonbehandling har en øget risiko for demens.

Tidligere undersøgelser har dog vist, at hormonet østrogen kan påvirke hjernen negativt.

''I forbindelse med et tidligere studie, som viste en sammenhæng mellem hormonbehandling og demens, lavede man hjernescanninger, der viste en større grad af skrumpning af hjernen blandt kvinder behandlet med hormoner. Og skrumpning af hjernen ses hyppigt ved demens,” siger Nelsan Pourhadi, der er læge og forsker hos Nationalt Videnscenter for Demens, i en pressemeddelelse.

Forskerne opfordrer kvinder i overgangsalderen, der overvejer hormonbehandling, til at genoverveje behandlingen en ekstra gang.

”I samråd med sin læge bør man nøje afveje fordele og ulemper ved hormonbehandling i og efter overgangsalderen. Den nye viden kan hjælpe læger og kvinder med at træffe et valg om den bedste behandling på et oplyst grundlag,” siger Nelsan Pourhadi.

Ifølge Pourhaide er der behov for yderligere undersøgelser, for endeligt at bekræfte, om den udbredte behandlingsform øger risikoen for demens.