Undersøgelse: Sådan falder grædende babyer hurtigst til ro

Enhver forælder kender til de søvnløse nætter, der følger i kølvandet på babygråd. Men prøv denne enkle teknik.

Mørkrandede øjne er ikke noget sjældent syn hos forældre, hvis grædende baby har holdt dem vågen en halv nat. Alverdens metoder bliver taget i brug i et panisk forsøg på at få den lille verdensborger til at døse hen. Men nu afslører et nyt italiensk-japansk forskningsprojekt, hvad der virker bedst.

Ifølge den nye undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Current Biology, er den optimale metode til at få babyen til at falde til ro følgende:

Tag barnet op og i fem minutter og bær det stille og roligt rundt i værelset uden at stoppe eller pludselig at skifte retning. Du må heller ikke stå stille. Herefter sætter du dig ned og holder barnet i yderligere fem til otte minutter. På det tidspunkt vil babyen være faldet til ro, så du kan lægge den ned igen.

Forskellige metoder

Forskerne er nået frem til, hvad de kalder den optimale strategi efter at have studeret forskellige metoder til at få grædende børn til at falde til ro. De filmede en række situationer, hvor forældre krammede deres børn, bar dem rundt, rokkede dem blidt i en klapvogn eller blot lagde dem ned. Ud fra disse optagelser kunne de se, hvad der virkede bedst.

”Intensiv babygråd især midt om natten har vist sig at være en af de største årsager til forældrestress. Den anbefalede metode, som tager omtrent et kvarter, er helt klart noget, forældre bør forsøge sig med, inden de begynder at overveje, om der er noget galt med barnet," fortæller Dr. Kumi Kuroda fra Riken Center for Brain Science i Saitama, Japan.

Alle babyer holdt op med at græde

Metoden er testet på 32 babyer i alderen nul til syv måneder og deres biologiske mødre i enten Italien eller Japan. Og den virker. Foruden at anvende videoovervågning udstyrede forskerne babyerne med små hjertemonitorer, så de kunne måle deres puls. De konstaterede, at samtlige babyer var holdt op med at græde, efter de var blevet båret rundt i fem minutter. Halvdelen af dem var tilmed faldet i søvn.

Alligevel vågnede cirka en tredjedel af babyerne i det øjeblik, de blev lagt tilbage i sengen eller vuggen. Hjertemonitorerne afslørede, at babyens puls ved den afbrudte fysiske kontakt til moderen i nogle tilfælde steg nok til at vække dem. Det hjalp ikke at lægge babyen ned mere forsigtigt. Det, som gjorde forskellen, var hvis moderen sad med barnet i fem til otte minutter efter at have båret det omkring, inden hun lagde det ned.

Inspireret af dyrs adfærd

Inspirationen kommer fra studier af blandt andet katte, mus og egern, som ved fødslen – akkurat som mennesker – er hjælpeløse. Forskning har blandt andet vist, at når mødrene bærer deres afkom rundt, har det en sløvende og beroligende virkning. Denne effekt kaldes ”transport-responsen”. Eftersom dyr i mange situationer flytter rundt på deres unger for at undgå overhængende farer, kan denne respons muligvis have udviklet sig evolutionært som følge af højere overlevelse blandt afkommet.

Selvom den anbefalede metode til at få babyen til at falde til ro virker bedre end de øvrige afprøvede metoder, understreger forskerne, at det ikke skal opfattes som en mirakelkur til søvnplagede forældre

”Babyer kan være vågne af mange årsager. Hvis for eksempel babyen har mavepine, vil denne metode nok ikke hjælpe meget. Som forælder skal man nok være indstillet på, at man får mindre søvn end normalt”, fortæller Gianluca Esposito, professor i udviklingspsykologi ved universitetet i Trento, Italien.

Sygeplejerske og sundhedsplejerske Sine Ditlev Bihlet, som driver ”søvnplejersken.dk” og er en af landets førende eksperter i børns søvn, forklarer, at forskning i småbørns søvn er lidt modsatrettet.

”Noget virker for nogle, og noget andet virker for andre. Denne undersøgelse er relativt lille, men det er godt, at noget konkret forskning viser, at det kan være effektivt at tage baby i armene og lade det falde til ro og i søvn. Jeg oplever, at transfer-metoden – altså at få baby til at sove og så forflytte det – virker for mange. Faktisk anbefaler jeg det ofte. Men for andre virker det kun at lære barnet af falde i søvn, hvor det skal sove videre. Ellers vågner barnet efter 30-45 minutter, og så skal processen gentages,” fortæller Sine Ditlev Bihlet.