USA: Bid fra flåt kan udløse farlig kødallergi

Et enkelt bid fra denne flåt kan udløse en potentielt livsfarlig fødevareallergi.

Kødforbruget er faldende, og det har i høj grad noget at gøre med forbrugernes hensyn til dyrevelfærd og klima.

Der er dog stadig dem, der elsker en saftig bøf eller et stykke lækkert lammekød - men for mange kan det gå hen og blive en ubehagelig og i værste fald dødelig fornøjelse.

De risikerer nemlig at få en voldsom allergisk reaktion, efter de har indtaget kød fra okse, lam eller svin.

Særlig sukkertype i dens spyt

Problemet skyldes en særlig type sukker, som hedder alfa-gal (galactose-alpha-1,3-galactose) og findes i kød (og mejeriprodukter) fra dyr. Samme sukkerart findes i spyttet fra en flåt, der kaldes Amblyomma americanum.

Og det er bid fra denne flåt, som angiveligt er årsag til den mystiske kødallergi, som op imod 450.000 amerikanere lider af.

”Vi mistænker, at denne flåttype har et enzym i dens spyt, som er i stand til at danne alfa-gal”, forklarer Dr. Scott Commins, som arbejder med allergi og immunologi ved University of North Carolina School of Medicine, USA.

Livstruende symptomer

Når flåten bider en person, trænger alfa-gal igennem huden og sætter derved hudens indbyggede forsvarsmekanismer i højeste beredskab. I det øjeblik personen efterfølgende indtager kød, som altså også indeholder alfa-gal, er der lagt op til en voldsom allergisk reaktion.

Men i modsætning til de fleste andre fødevareallergier, som normalt giver en allergisk reaktion indenfor sekunder eller minutter efter indtagelse af den allergifremkaldende fødevare, varer det fire til seks timer for alfa-gal-allergien at vise tænder.

Symptomerne er blandt andet nældefeber, åndenød eller potentielt livstruende anafylaktisk chok.

Relativt ukendt blandt læger

Det bekymrende er, at denne allergi er relativt ukendt blandt sundhedspersonale i USA. En undersøgelse fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC) afslørede, at 42 procent af i alt 1.500 adspurgte læger og sygeplejersker aldrig havde hørt om alfa-gal syndrom, og 35 procent af de adspurgte var i tvivl om, hvorvidt de ville kunne stille diagnosen eller sørge for, at patienten fik den rette behandling.

Det har indtil for nylig været uvist, hvor mange amerikanere har alfa-gal syndrom, men epidemiologer fra CDC har analyseret testresultater fra et af USA's førende alfa-gal test-laboratorier. På baggrund af næsten 300.00 tests udført i perioden 2017 til 2022 var cirka 90.000 positive

Ved at indregne resultaterne fra tidligere undersøgelser estimerer forskerne, at der i perioden 2010 til 2022 var 110.000 mistænkte tilfælde af alfa-gal syndrom i USA.

Blandt de 10 førende fødevareallergier

Ud fra den kendsgerning, at mange læger og sygeplejersker ikke har kendskab til problemet, antog forskerne, at mellem 20 og 78 procent af tilfældene er fløjet under radaren og derfor ikke blevet diagnosticeret. Ud fra dette har de beregnet, at der siden 2010 har været et sted imellem 96.000 og 450.000 amerikanere med alfa-gal syndrom

”Hvis vores estimat af de cirka 450.000 tilfælde er bare tilnærmelsesvis korrekt, har vi her at gøre med den tiende mest almindeligt forekommende fødevareallergi i landet”, forklarer Scott Commins.

Ifølge the Mayo Clinic, som er et af verdens førende centre for lægevidenskabelig forskning, lever Amblyomma americanum hovedsagelig i det sydøstlige USA, og de fleste tilfælde af alfa-gal syndrom opstår i de sydlige, østlige eller centrale dele af landet. Men alfa-gal syndrom er ligeledes observeret i andre dele af verden som Europa, Australien, Asien, Sydafrika samt Syd- og Centralamerika.