Utraditionel men effektiv behandling af psykiske lidelser

Forskere har påvist, at en simpel handling kan have overraskende stor effekt på psykisk syges mentale helbred.

Forskningen viser lidt overraskende, at folk opnår de bedste resultater med korte, ugentlige træningspas i stedet for dem af længere varighed.

© Shutterstock

Hver ottende person i verden har ifølge WHO en eller anden form for psykisk lidelse, og de fleste har ikke adgang til den fornødne medicinske behandling. Men en stor videnskabelig gennemgang af knap 100 undersøgelser med sammenlagt 128.119 patienter har påvist, at der måske findes et godt alternativ til traditionelle behandlingsmetoder.

Den nye forskning, som er offentliggjort i British Journal of Sports Medicine, peger helt konkret på fysisk aktivitet som det, der kan hjælpe på det mentale helbred. Det er langt fra nyt, at motion har en positiv effekt på psyken, men den nye meta-analyse, som er den mest omfattende af sin slags nogensinde, afslører, at fysisk aktivitet er lige så effektivt og måske endda endnu bedre end psykoterapi og medicinsk behandling (farmakoterapi) i første omgang.

Styrketræning bedst mod depression

”Fysisk aktivitet er kendt for at hjælpe på det mentale helbred," forklarer en af forskerne bag undersøgelsen, Ben Singh, fra University of South Australia. ”Men på trods af de mange beviser på dette, er det ikke en udbredt førstevalgsbehandling. Vores analyse viser, at fysisk aktivitet kan mindske symptomerne på depression og angst hos alle grupper af patienter med disse lidelser, hvor nogle har større gavn end andre”.

Ud fra den grundige analyse af de mange undersøgelser kan forskerne se, at styrketræning ser ud til at virke bedst mod depression. Yoga og udholdenhedssport synes til gengæld at have den bedste effekt på folk med angst.

Øget serotonin og noradrenalin

Fysisk aktivitet af moderat til høj intensitet har den bedste effekt på både depression og angst. Forskerne forklarer, at det til dels skyldes neuromolekylære mekanismer som forhøjede niveauer af serotonin og noradrenalin. Ved depression er mængden af såvel serotonin som noradrenalin mindsket, så disse neurotransmittere er vigtige for vores lykkefølelse og mentale velbefindende.

Forskningen viser også lidt overraskende, at folk opnår de bedste resultater med korte, ugentlige træningspas i stedet for dem af længere varighed. Ifølge forskerne skyldes dette, at det er mere overskueligt for folk, der i forvejen bokser med mentale og måske fysiske udfordringer.

”Hvad er der er vigtigt at hæfte sig ved her, er, at det tilsyneladende ikke kræver meget fysisk træning for at opnå en positiv indvirkning på det mentale helbred”, siger Ben Singh.