Meldingen kommer i kølvandet på WHO's udtalelse i maj 2023, der fraråder forbrugerne at bruge kunstige sødestoffer til vægttab.
Beslutningen om at sætte aspartam over på den sorte liste baserer sig angiveligt på en gennemgang af 1300 undersøgelser.
Det fremgår ikke, hvor meget aspartam en person kan indtage, før sødestoffet udgør en sundhedsrisiko.
Frygten er, at aspartam har en såkaldt carcinogen virkning. Det betyder, at stoffet kan risikere at ændre vores cellemetabolisme, så cellerne vokser ukontrollabelt, hvilket øger risikoen for kræft.
Sukkerfrie produkter er populære blandt forbrugere, der ønsker at bevare smagen i mad- og drikkevarer, der oprindeligt indeholder sukker.
Store føde- og drikkevareproducenter har løbende forsvaret deres brug af aspartam trods sporadiske anklager om sødestoffets forbindelser til blandt andet sukkersyge, hjertesygdom, overvægt og nu kræft.
Lignende afgørelser fra WHO’s kræftforskningsafdeling har tidligere skabt bekymring blandt forbrugere om deres forbrug og presset producenterne til at genskabe opskrifter og skifte til alternativer.
Komitéens beslutninger er dog også blevet kritiseret for at skabe unødig panik.
I 2015 konkluderede man, at glyphosat, der et af de mest anvendte stoffer i pesticider, "sandsynligvis er kræftfremkaldende," hvilket senere blev anfægtet af blandt andet Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
Det er heller ikke alle, der er overbevist om, at aspartam skulle være farligt for vores sundhed.
Samme EFSA har længe ment, at sødestoffer er sikkert, og har afvist kræftrisikoen.
Og ifølge Trine Husøy, der er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet i Norge, er der endnu ikke fremlagt noget konkret, der påviser sødemidlets kræftrisiko.
"Vores vurdering er, at aspartam er sikkert i de mængder, vi indtager i Norge, baseret på tidligere vurderinger. Vi må vente og se, hvad der ligger til grund for konklusionen om, at aspartam muligvis er kræftfremkaldende," siger hun til forskning.no.
Siden 1981 har WHO's videnskabelige komité for tilsætningsstoffer, JECFA, sagt, at aspartam er sikkert at indtage i moderate mængder.
Aspartam er derfor i skrivende stund godkendt til brug af nationale tilsynsmyndigheder verden over.