Hvordan fungerer 3d?

Hvordan fungerer 3d-teknikken? Jeg tænker både på, hvordan man optager i 3d, og på selve 3d-brillerne.

3-D Movie collage

En 3d-film består af to næsten ens film. 3d-teknologien udnytter, at vi har to øjne, og efterligner den måde, vi ser på, når det ikke er foran en skærm. Normalt ser øjnene nemlig hvert sit billede.

Når hjernen sætter billederne sammen, kan den bedømme afstande og skabe dybde og på den måde vurdere, om noget er tættere på end andet. Afstandsbedømmelse og dybde er nemlig det, der skaber 3d-oplevelsen.

3d uden briller

Der forskes meget i at udvikle 3d-systemer, der ikke kræver briller. Men indtil videre skal man bære særlige briller for at få udbytte af en 3d-film. Brillernes formål er at levere to forskellige billeder til øjnene, så hjernen bliver i stand til at danne et 3d-billede.

De første 3d-briller bestod af et rødt og et grønt glas, men de er på vej ud, fordi de forvrænger farverne. I dag bruges især polariserende briller i biografen. De to brilleglas er polariserede, så det ene glas populært sagt slipper et vandret billede igennem, mens det andet slipper et lodret billede igennem.

Foran tv’et bruges der især shutterbriller, som er briller med en synkroniseret lukkemekanisme, der sørger for, at hvert øje kun ser hvert andet billede. 3d-briller vil opsuge noget af lyset, og i biografen fungerer en 3d-film derfor bedst, hvis biografen dels har en kraftig projektor, dels et godt lærred, som reflekterer lyset uden at sprede det ret meget.

Hvis man tager brillerne af under en 3d-film, vil man føle sig meget skeløjet, da man ser to billeder oven i hinanden uden at få selve 3d-oplevelsen med.

3d-kameraet har dobbeltobjektiv

Et 3d-kamera efterligner vores øjne og består derfor af et dobbelt objektiv, hvis linser sidder med samme afstand som vores øjne. Den afstand varierer ganske vist en smule fra menneske til menneske, men man har vedtaget at holde sig til en afstand på 6,3 centimeter mellem de to kameraer. Det svarer til den gennemsnitlige øjenafstand hos en europæer.

3D-camera

Sådan virker 3d-briller

I en 3d-film vises to billeder. For at få udbytte af en 3d-film er det derfor nødvendigt at bruge specielle briller, der kan levere to forskellige billeder til øjnene, så hjernen bliver i stand til at danne et 3d-billede. Det kan gøres med tre forskellige typer briller:

1: Anaglyf-briller er de ældste 3d-briller og har henholdsvis et rødt og et grønt glas. Brillerne separerer de to billeder, så øjet kun ser det ene.

2: Polariserende briller slipper populært sagt vandrette billeder gennem det ene glas og lodrette billeder gennem det andet glas.

3: Shutterbriller er synkroniseret med tv’et, der skiftevis sender et billede til venstre og højre øje. De aktive briller åbner og lukker skiftevis for de to glas, så hvert øje ser et billede ad gangen.