3D-print en knogle og få din hjerterytme på mobilen: Unge forskere dyster om den bedste idé

I fremtiden kan du 3D-printe en ny kæbe og få din mobil til at redde dig fra hjertesvigt. I hvert fald hvis du spørger de unge forskere fra hele verden, der i denne uge konkurrerede i idé-konkurrencen Venture Cup.

Det danske projekt, Particle 3D, der 3D-printer knogleproteser vandt konkurrencen om at fremføre det bedste pitch i den nordiske konkurrence under Venture Cup 2017.

© Venture Cup

Blindhed, brækkede knogler og hjerteflimren er ikke tragedier, men inspiration for de unge entreprenører, der i denne uge dystede om den bedste opfindelse i Venture Cup 2017 i København.

Hvert år sender universiteter fra hele verden lovende unge forskerspirer og opfindere til begivenheden Venture Cup - en konkurrence i innovation og i at lægge den bedste forretningsplan med 50.000 kroner til vinderen.

Hele ugen mingler de opfindsomme unge med virksomheder, entreprenører og rådgivere og øver sig i at præsentere deres opfindelser.

Deres videnskabelige påfund afslører, hvordan de nyeste teknologier kan smelte sammen og give os en lysere fremtid.

3D-printede knoglestumper får kranier til at hele sig selv (Danmark)

© Shutterstock

Danskerne bag projektet Particle 3D har opdaget, hvordan de kan snyde kroppen til at bygge ituslåede knogler op igen.

Med et særligt materiale og en 3D-printer vil de bl.a. lappe hullede kæber og kranier.

"Vi har opfundet et materiale, som vi kan 3D-printe, og som kroppen ikke afstøder, men i stedet genkender og begynder at omdanne til knogle", siger Casper Slots, der er en af ingeniørerne bag.

Kroppen genskaber gamle knogler

I dag kan læger 3D-printe implantater i plastik og titanium til deres patienter, men der er fare for, at kroppen afstøder de fremmede materialer.

Det nye materiale er en blanding af et pulver skabt af trikalciumfosfat og en fedtsyre. Og stoffet har potentiale til at give invaliderede patienter deres egne knækkede knogler igen.

Ingeniørerne bag projektet 3D-printer en protese, der ligner et lille net, så kroppens egne celler kan vandre ind i protesen og bygge knoglen op igen.

Og de har allerede haft held med at genskabe hullede kranier i mus.

"I forsøg har vi har skåret et hul i kraniet på mus og erstattet det med vores 3D-printede materiale".

"Allerede otte uger senere, kan vi se, at hullerne i vores implantat er fyldt ud med knogle og marv", siger Casper Slots.

Hospitaler skal 3D-printe knogler

Ingeniørerne bag opfindelsen arbejder sammen med kæbekirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital.

I november afprøver de deres kunstige knogler på grise, mens den første patient skal have en ny kæbe fra deres 3D-printer i år 2018.

Og der stopper ambitionerne ikke.

"Vi drømmer om at alle hospitaler skal kunne printe knogler til deres patienter på en stor 3D-printer som vores", siger Casper Slots.

Blinde skal se med ørerne (Sverige)

© Lund University

Millioner af lydfrekvenser smelter sammen hos det svenske projekt Navigation by Sound, der vil give blinde et syn - med lyde.

"Vi oversætter omgivelserne til et lydlandskab. Et bord lyder fx som en vandret flade, mens en væg lyder som en lodret".

"Det lyder abstrakt, men langsomt vil den blinde lære de forskellige lyde at kende, så han kan navigere selv", siger Johan Isaksson, der står bag projektet.

Briller er den nye førerhund

Hjælpemidlet, som ligner en slags VR-brille, skal frigøre blinde fra hjælpere, chauffører, stokke og hunde.

"En stok er klodset og skal ramme noget, før du ved, det er der. Og en hund trækker rundt med dig".

"Vi vil give blinde en chance for selv at bevæge sig sikkert rundt".

Løsningen er en kombination af forskellige målere og teknologier, der skal aflæse omgivelserne og oversætte dem til lydbølger.

"Vi skaber sensorer, computere, algoritmer og høretelefoner - al den teknologi, der skal specialdesignes for at vores idé kan blive til virkelighed".

Kopierer flagermus og hvaler

I dyreriget er konceptet udbredt - flagermus og visse hvaler navigerer med såkaldt ekkolokalisering. Idéen kom dog fra et lidt mindre eksotisk sted.

"Jeg så en Youtube-video med en fyr, der sad med bind for øjnene og spillede et spil, hvor han skulle bruge ekkolokalisering. Det her er bare en meget avanceret udgave at den leg", siger Johan Isaksson.

Intelligente madrasser skal udrydde liggesår (Norge)

© Shutterstock

En uskyldig rødmen kan i løbet af få dage blive til store væskende sår af dødt væv, hvis du ligger ubevægelig i en hospitalsseng i flere dage.

De værste sår tvinger læger til at amputere fx ben på patienter, der ikke selv kan vende sig, og derfor har et norsk hold af studerende udtænkt en ny løsning.

"Vi udvikler en madras, der nærmest vugger patienten ind i en anden position, siger Nina Åmodt", der er en af entreprenørerne bag projektet Tidewave.

Luftlommer vender kroppen

Patienter, der ligger helt stille, skal helst vendes hver anden time. Det gør ofte ondt på dem, de bliver vækket, og det er meget hårdt for plejepersonalets rygge.

"Vi ved, at der blot skal en 30 graders vinkelændring til, før trykket ændres nok, og vores idé er at bruge luftstyring, så madressen automatisk bevæger patienten en lille smule en gang imellem", siger Nina Åmødt.

Ved at opbygge en madras af små luftlommer, der kan pustes op, balancerer madrassen patienter, så deres knogler aldrig belaster et hudområde i længere tid af gangen.

Madras forhindrer kramper

En af fem patienter på europæiske sygehuse og plejehjem får i dag liggesår. De fleste af dem kan forhindres, hvis de ændrer stilling ofte nok.

Men opfinderne vil også hjælpe de patienter med fx parkinson, multipel sklerose og andre sygdomme, der får dem til at stivne i kroppen, så de undgår kramper.

"Vi afprøver madrassen på syge efter jul, og så håber vi, at vi på sigt kan hjælpe patienter på både sygehuse, plejehjem og hjemme", siger Nina Åmødt.

Mobilen skal afsløre hjertefejl (Finland)

© Shutterstock

Et minut. Så kort tid skal du holde din mobil over dit hjerte for at få en diagnose.

Sådan lyder idéen bag finske Precordiors opfindelse. De vil redde nogle af de seks millioner, der hver år dør af et hjerteanfald. Med en app.

Brystets bevægelser afslører hjerteflimren

"Vi har studeret hjertets bevægelser siden år 2011, og nu kan vi afsløre alvorlige hjerteproblemer meget tidligt kun ved hjælp af en smartphone", siger Tuomas Valtonen, der er direktør i Precordior.

Navnet har de valgt, fordi deres løsninger måler bevægelsen i det område af brystet, der hedder precordium, som ligger lige over hjertet.

Hvis hjertet slår uregelmæssigt, kan det måles her.

"Mange får hjerteflimren med alderen, uden at de selv opdager det", siger Tuomas Valtonen.

Hjerteflimren dækker over forstyrrelser i hjerterytmen og kan øge risikoen for slagtilfælde hjertesvigt og hjertestop.

"Derfor vil vi sørge for, at alle kan undersøge deres eget hjerte, uden at de skal til lægen og igennem en masse besværlige procedurer", siger han.

App skal afsløre slagtilfælde

Holdet har skabt udstyr og software, der måler selv helt små vibrationer i brystet, og med dem skaber de et detaljeret billede af hjertets slag.

"Smartphones har i dag både et indbygget accelerometer og et gyroskop, og derfor kan vi give alle en præcis hjertemåler i lommen", siger Tuomas Valtonen.

På sigt håber de også, at deres app kan hjælpe folk til at afgøre, når de er tvivl om, om de står over for et slagtilfælde, så de ved om de skal tilkalde en ambulance.

Se ind i fremtiden

På Venture Cup er spilteknologi, hjemmehjælp og partikelfysik en del af samme konkurrence, og udsendte fra store danske virksomheder udveksler visitkort med de unge forskerspirer og entreprenører.

Konkurrencen har tidligere hjulpet entreprenørerne bag prisportalen Mybanker videre, ligesom nogle af verdens første 3D-printere blev præsenteret her.

"Der sidder enormt mange talenter ude på universiteterne, som bygger en bedre fremtid til os alle".

"Jeg er vildt imponeret over, hvad de kan ved at kombinere forskellige teknologier som VR, robotter og kunstig intelligens, siger Human Shojaee", CEO i Venture Cup.

Han mener ikke, det er vinderholdet, der går hjem med den største præmie.

"For mig er det alle os andre, der vinder på det her. Vi får adgang til alle de unge talenter og en unik mulighed for at se ind i fremtiden", siger han.