Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Røntgenbillede

Kvinde har fået indopereret 3D-printet rygsøjle af titanium

© Shanghai Changzheng Hospital
Teknologi - 3D Print

Kræftpatient får nakkehvirvler i 3D-printet titanium

En kinesisk kirurg gennemfører den hidtil mest komplicerede rygradsoperation med 3D-printede proteser, og rykker dermed ved grænserne for, hvad der er muligt med en 3D-printer.

Lægerne havde opgivet behandling af en 28-årig kinesisk kvinde, efter en kræftknude i nakken havde bredt sig til den øverste del af rygsøjlen.

Da traditionelle behandlingsformer som stråling og kemoterapi ikke havde nogen effekt på denne kræfttype, valgte kirurgen Jianru Xiao fra Shanghai Changzheng Hospital i Kina at kaste sig ud i en halsbrækkende operation af hidtil uset omfang.

13 timer lang operation

Jianru og hans kolleger brugte 3 uger på at konstruere en kunstig rygsøjle i titanium, som blev printet med en avanceret 3D-printer. Under en 13 timer lang operation fik patienten fjernet 6 af de øverste 7 hvirvler i rygsøjlen, hvorefter den kunstige rygsøjle blev indopereret.

Første gang det lykkedes kirurger at udføre denne type operation var i 2014, ligeledes i Kina, da en 12-årig dreng fik udskiftet stykket mellem 1. og 3. ryghvirvel med en protese.

Det er dog ikke tidligere lykkes at udskifte en så stor del af rygsøjlen, men det tegner til at blive en succes. En måned efter operationen kan kvinden gå. Hun kan dog ikke dreje sin nakke normalt endnu.

Man kan printe næsten alt

Mulighederne med kirurgisk brug af 3D-printere synes uendelige.

Det er muligt at printe stort set alle knogler i menneskekroppen, herunder også kraniet, og der forskes i øjeblikket i, hvordan man kan anvende 3D-printere til at lave organer som hjerte, nyre og lever til transplantation hos mennesker.

I 2016 lykkedes det at printe et øre, som kan bruges til transplantation hos mennesker.

Læs også:

Rumrobot
3D Print

Robot med 3D printer klar til rummet

1 minut
3D Print

3D-printede bakterier renser vand for gift

2 minutter
3D Print

Forskere 3D-printer kunstig muskel med superkræfter

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul