Kræftpatient får nakkehvirvler i 3D-printet titanium
En kinesisk kirurg gennemfører den hidtil mest komplicerede rygradsoperation med 3D-printede proteser, og rykker dermed ved grænserne for, hvad der er muligt med en 3D-printer.

Kvinde har fået indopereret 3D-printet rygsøjle af titanium
Lægerne havde opgivet behandling af en 28-årig kinesisk kvinde, efter en kræftknude i nakken havde bredt sig til den øverste del af rygsøjlen.
Da traditionelle behandlingsformer som stråling og kemoterapi ikke havde nogen effekt på denne kræfttype, valgte kirurgen Jianru Xiao fra Shanghai Changzheng Hospital i Kina at kaste sig ud i en halsbrækkende operation af hidtil uset omfang.
13 timer lang operation
Jianru og hans kolleger brugte 3 uger på at konstruere en kunstig rygsøjle i titanium, som blev printet med en avanceret 3D-printer. Under en 13 timer lang operation fik patienten fjernet 6 af de øverste 7 hvirvler i rygsøjlen, hvorefter den kunstige rygsøjle blev indopereret.
Første gang det lykkedes kirurger at udføre denne type operation var i 2014, ligeledes i Kina, da en 12-årig dreng fik udskiftet stykket mellem 1. og 3. ryghvirvel med en protese.
Det er dog ikke tidligere lykkes at udskifte en så stor del af rygsøjlen, men det tegner til at blive en succes. En måned efter operationen kan kvinden gå. Hun kan dog ikke dreje sin nakke normalt endnu.
Man kan printe næsten alt
Mulighederne med kirurgisk brug af 3D-printere synes uendelige.
Det er muligt at printe stort set alle knogler i menneskekroppen, herunder også kraniet, og der forskes i øjeblikket i, hvordan man kan anvende 3D-printere til at lave organer som hjerte, nyre og lever til transplantation hos mennesker.
I 2016 lykkedes det at printe et øre, som kan bruges til transplantation hos mennesker.