Hyundai

5 ting vi vil huske fra techåret 2021

Elon Musk, elbiler og metaverset: Her er de største begivenheder, personer og udviklinger vi vil huske fra teknologiens verden i 2021.

Vi nærmer os med hastige skridt slutningen af 2021, som har været et virkeligt begivenhedsrigt år indenfor teknologi — måske det mest begivenhedsrige længe.

Her er fem ting, vi vil huske fra 2021.

1. Elon Musk

Elon Musk
© Shutterstock

Vi starter med toppen af poppen: Elon Musk.

2021 har på alle leder og kanter været fænomenalt for den 50-årlige entreprenør.

Hans navn har trukket tusindvis af overskrifter, og der er næppe mange i den vestlige verden, der ikke længere ved, hvem Elon Musk er.

Vi var dårligt nok kommet ind i 2021, før Tesla og SpaceX-stifteren blev verdens rigeste mand, da han kortvarigt overtog førstepladsen fra Amazons Jeff Bezos.

I takt med at Tesla-aktien er steget godt 40 procent hen over året, har Musk nu sat sig massivt på tronen som verdens rigeste med en formue på over 300 milliarder dollars. Det er et beløb, som intet andet menneske før har været god for.

Det, der dog i særdeleshed gør Elon Musk unik, er hans evner som influencer. Hans ord og handlinger kan på et øjeblik få millioner af folk til at skifte adfærd.

Ny klumme indvier dig i ugens største tech-nyheder

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Klummens forfatter er Nicolai Franck, tech-ekspert med en stor viden indenfor teknologi, gadgets, internet og digitale tjenester.

Klummen er uafhængig, og ingen producenter har betalt for at blive omtalt.

Da Musk tidligere i år meddelte, at Tesla havde købt bitcoin for en værdi af 1,5 milliarder dollars, og at man snart ville kunne købe en Tesla med bitcoin, steg værdien på kryptovalutaen med 20 procent på under et døgn.

Musks opslag på Twitter har også fået den mindre kendte kryptovaluta Dogecoin til at tage nogle vanvittige hop.

Ligeså voksede brugertallet på beskedtjenesten Signal voldsomt, efter Musk skrev “use Signal”. En gæsteoptræden med Musk på det nye sociale lydmedie Clubhouse fik ligeledes tjenestens popularitet til nærmest at eksplodere.

Ved siden af sit job som CEO for Tesla (og fritidsbeskæftigelsen som influencer på Twitter) står Elon Musk også i spidsen for sit rumfirma SpaceX, internet-satellitfirmaet Starlink, og hjernecomputer-firmaet Neuralink. Det er alle firmaer, som på hver sin måde arbejder med teknologier, der er med til at ændre status quo.

Man kan altså ikke komme udenom, at Elon Musk netop nu er teknologiverdenens mest dominerende skikkelse. Dog skal man altid huske at tage Tesla-stifterens ofte vildt tidsoptimistiske udmeldinger med et gran salt.

2. Elbiler

Model 3 blev den første elbil der tog titlen som mest solgte bil i Europa. Det skete i september 2021.

© Tesla

Vi bliver indenfor et område, som Elon Musk også har en enorm aktie i.

Elbiler er nok den teknologi, som har fået det største folkelige og kommercielle gennembrud i 2021.

Stort set alle bilproducenter har i løbet af året indlemmet en rendyrket elbil i deres sortiment, og forbrugerne er vilde med dem.

I hele det nordlige Europa sættes der nye markante salgsrekorder, og selvfølgelig er det elbil-forgangslandet Norge, der sætter de vildeste af dem.

De seneste fire måneder har elektriske biler stået for over 70 procent af alle solgte personbiler i Norge. I september alene var tallet 77,5 procent(!).

Samme måned blev en elbil (Tesla Model 3) for første gang nogensinde, den mest solgte bil i Europa.

Det er dog ikke kun fordi, folk er klimabevidste, at mange skifter til en elbil. Men også af den simple grund at mange elbiler teknologisk har overhalet benzin- og dieselbiler.

Udover en voldsom acceleration så er elbiler langt nemmere at køre, fordi der ikke er noget gear, der skal skiftes. Mange af elbilerne kan tilmed køres med én fod, fordi bilen automatisk bremser, når du slipper speederen — det der kaldes one pedal drive.

Desuden kan elbilerne ofte få nye funktioner tilført via softwareopdateringer, og mange af bilens centrale funktioner kan styres via en app.

Elbiler er i 2021 blevet en regulær gadget og nærmest et modefænomen. Det ville selv de største optimister næppe forudset, for bare to eller tre år siden.

3. Kryptovaluta

Bitcoin er i 2021 blevet blandt verdens 10 mest værdifulde investerings-objekter.

© Aleksi Raisa / Unsplash

Kryptovaluta er et andet fænomen, der har trukket voldsomt mange overskrifter i 2021.

Kursen på flere af de mest populære digitale valutaer har været på regulær himmelflugt det seneste års tid, og den samlede værdi af bitcoin alene passerede i år 1.000 milliarder dollars.

Bitcoin er nu i top 10 over verdens mest værdifulde assets — en hitliste der også indeholder værdien af firmaer som Apple og Microsoft, og ædelmetaller som guld og sølv.

Udviklingen i 2021 har vist, at kryptovaluta bliver mere og mere accepteret hos både etablerede firmaer, investorer, betalingsudbydere og almindelige mennesker.

Selvom de digitale penge stadigvæk mest er et investeringsobjekt, er kryptovaluta i 2021 i stor stil blevet brugt til at købe digital kunst for — det der også kaldes for NFT’er.

Årets vildeste forsøg med bitcoin finder vi i El Salvador, der som det første land i verden har indført bitcoin som officiel valuta, side om side med dollars. Det er dog et eksperiment, der må siges at være ganske risikabelt, fordi kursen fluktuerer så voldsomt.

De digitale valutaer har dog stadig store udfordringer med de voldsomme mængder CO2, der bruges på at holde systemerne kørende.

Men det ændrer ikke på, at kryptovaluta og den bagvedliggende blockchainteknologi for alvor peakede i 2021. Det er teknologier, som flere forventer bliver rygraden i det, der kaldes web3 — altså den tredje generation af internettet.

4. Metaverset

Både Mark Zuckerberg og Bill Gates tror, at størstedelen af videomøder inden for få år vil blive afholdt virtuelt.

© Meta

Mens de flest nok kendte Elon Musk, elbiler og kryptovaluta, da kalenderen skiftede til 2021, så var der næppe mange, der havde hørt om metaverset.

Metaverset er en forestilling om, hvordan internettet snart vil ændre sig, fra at være noget vi kigger på gennem skærmen på mobilen eller computeren, til noget vi befinder os “inden i” ved hjælp af digitale briller.

Kort fortalt dækker ordet altså over fremtidens virtuelle og tredimensionelle internet, som flere af de største techfirmaer satser stort på.

Den måske største fortaler for konceptet er Mark Zuckerberg. Han har i år meddelt, at han fuldt og fast tror på, at metaverset bliver fremtiden for hans firma. Faktisk satser Zuckerberg så voldsomt på det, at han i efteråret valgte at skifte firmanavnet Facebook ud med Meta.

Microsoft er blandt flere andre store techselskaber, der ligeledes har meldt offensivt ud om mulighederne i det virtuelle internet. Senest har firmaets stifter Bill Gates sagt, at han tror, de fleste videomøder vil blive afholdt i metaverset indenfor 2-3 år.

Wall Street Journalisten Joanna Stern har testet metaverset i 24 timer. Se hendes vurdering her.

Vi mangler dog stadig et lille teknologisk skridt, førend Metaverset for alvor kan blive mainstream.

Velinformerede kilder fortæller dog samstemmigt, at Apple vil præsentere sine første digitale briller i 2022. Mark Zuckerberg har også oplyst, at hans firma i slutningen af 2022 vil lancere et headset med næste generations teknologi.

Om det bliver det store sus eller ej, må vi vente at se. Men det var altså i 2021, tanken om metaverset som en afløser for det mobile internet for alvor tog fart.

5. Rumturisme

Jeff Bezos og hans bror muntrer sig i vægtløs tilstand.

© Blue Origin

Det sidste koncept på årets liste er rumturisme.

2021 blev nemlig året, hvor helt korte svipture til kanten af rummet blev et fænomen.

Årets første rumturist, blev Virgin-stifter Richard Branson, der blev skudt afsted i en raket udviklet af sit eget Virgin Galactic.

Få dage efter blev det så Amazon-stifter Jeff Bezos’ tur til at opleve livet i vægtløs tilstand i få minutter, inden rejsen gik retur til Jorden igen.

Bezos blev sendt afsted i en New Shepard-raket designet af sit rumfirma Blue Origin.

Blue Origin stod også for en anden af årets mest spektakulære rumturist-rejser.

William Shatner, der i særdeleshed er kendt for sin rolle som Captain Kirk i TV-serien Star Trek, blev i oktober den ældste person, der nogenside har været i rummet. 90 år gammel.

William Shatner blev i en alder af 90 år, den ældste person, der har været i rummet.

© Blue Origin

Man kan med rette stille spørgsmål ved, om det i disse klimatider giver mening at sende raketter med fire mennesker ombord afsted på en personlig rumtur.

Men set med teknologiske briller, er denne nye form for svipturs-rumturisme helt sikkert noget, som 2021 vil blive husket for.