Apple
iPhone opdatering

7 nyheder er på vej til din iPhone

Din iPhone får snart helt nye muligheder. Her er de 7 største nyheder.

Hvis du har du en iPhone, kan du snart se frem til at få endnu flere nyttige ting at bruge den til.

Apple har netop løftet sløret for den næste opdatering af iPhones styresystem, iOS 15, som du kan installere til efteråret.

Jeg har udvalgt syv af de mest interessante nye features og funktioner.

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Ny klumme indvier dig i ugens største tech-nyheder

Klummens forfatter er Nicolai Franck, tech-ekspert med en stor viden indenfor teknologi, gadgets, internet og digitale tjenester.

Han udgiver nyhedsbrevet Techliv og er vært på podcasten med samme navn.

1. Din telefon kan åbne din hoveddør

Er du også træt af at holde styr på nøgler til hoveddøren, arbejde, sommerhus og bilen? Så er der måske håb forude.

Din iPhone vil nemlig kunne fungere som en digital nøgle i iOS 15.

Helt lavpraktisk tilføjer du digitale nøgler i Wallet-appen, og telefonen vil herefter kunne erstatte de nøglebrikker, der i særdeleshed er populære på mange arbejdspladser.

Funktionen bliver understøttet af en række af de største udbydere af digitale låse, og vil også kunne bruges på udvalgte hoteller.

Det er er en klar vinder og en feature, jeg selv håber at få mulighed for at benytte.

iPhone opdatering
© Apple

2. Bedre videosamtaler: Se serier eller lyt til musik sammen

Brugen af videosamtaler er vokset voldsomt under Corona-pandemien. Derfor er det ikke så overraskende, at FaceTime nu får en række nye features.

Først og fremmest vil du fremover kunne kommunikere med både Android og Windows-brugere.

Derudover introducerer Apple en række nye features under navnet SharePlay. Blandt andet bliver det muligt at lytte til musik eller se serier synkront med andre, mens man hænger ud på FaceTime.

3. Fokus på fokus

Mange af os bliver konstant distraheret af vores telefon og dens mange notifikationer. Derfor lancerer Apple en ny funktion, de kalder Fokus.

Tanken er, at du på bestemte tidspunkter af dagen, eller i bestemte situationer, kan begrænse, hvilke personer og apps, du vil modtage beskeder fra, så du ikke bliver forstyrret i dit arbejde eller samvær med andre.

Du kan fx oprette et fokus til arbejde, et andet til familietid, og et tredje til weekend eller fordybelse. Det vælger du helt selv.

Fokus er en af de funktioner, jeg synes ser mest interessant ud, fordi den søger at løse et problem, som mange af os er udfordret af. Nicolai Franck

Du kan kan også indstille hvert fokus til kun at vise bestemte apps på din hjemmeskærm, så du fx ikke ser dine arbejds-apps, når du har weekend.

Fokus er en af de funktioner, jeg synes ser mest interessant ud, fordi den søger at løse et problem, som mange af os er udfordret af.

iPhone opdatering
© Apple

4. Bedre familiesupport

Apple introducerede også en del tiltag, som skal gøre det lettere at hjælpe familie og nære venner med deres digitale udfordringer.

Via FaceTime kan man fremover dele sin iPhone-skærm, så det bliver langt lettere at guide andre, hvis de har svært ved at bruge deres telefon.

I iOS 15 bliver det også muligt at dele udvalgte sundhedsdata med andre.

Eksempelvis kan ældre familiemedlemmer lade deres børn følge med i ændringer af puls eller bevægelse, så de kan tage affære, hvis der pludselig er nogle tal, der ændrer sig. Denne funktion er dog i høj grad integreret med Apple Watch.

På den mere alvorlige side kan man nu vælge såkaldte legacy contacts, som er kontaktpersoner, der må få adgang til dine data, når du er død.

iPhone opdatering
© Apple

5. Mere privatliv i indbakken

Privatlivet bliver et større og større fokusområde for Apple.

Blandt andet får Mail en ny feature, de kalder ‘Mail privacy protection’.

Funktionen sætter en stopper for, at nyhedsbreve og andre mails fra firmaer kan tracke dine informationer.

Det gælder blandt andet indsamling af din IP-adresse, lokation, tidspunkt du har åbnet en e-mail, eller hvor ofte du åbner det pågældende firmas mails.

Samtidig introduceres en ny ‘App privacy report’, hvor du i detaljer kan se, hvilke apps der bruger dit kamera og mikrofon. Her vil du også kunne se alle de domæner og webadresser, som en app sender data videre til.

iPhone opdatering
© Apple

6. Siri kan snart styre andre firmaers smart-hjem produkter

Den digitale assistent, Siri, vil fremover i langt højere grad benytte sig af talegenkendelse direkte på dit device.

Du kan altså styre musik, oprette påmindelser eller starte en tidtagning, uden at din forespørgsel skal sendes forbi Apples servere. Det er ikke bare bedre i privatlivsøjemed, men skulle også gerne sætte Siris responstid markant i vejret.

Siri vil fremover også kunne bruges til at stemmestyre andre producenters smart-hjem produkter, såsom alarmer, termostater eller højttalere.

Det kræver vel at mærke, at produktet har en indbygget mikrofon og understøtter Siri.

7. Safari vender op og ned på søgefeltet

Den sidste nyhed, jeg har valgt at tage med, er en opdatering af Safari-browseren.

Den måske største ændring er, at adresse- og søgefeltet bliver rykket til bunden af iPhone-skærmen, hvilket gør det markant nemmere at betjene telefonen med en hånd.

Desuden kommer iPhone til at kunne bruge de samme Safari-udvidelser, som findes til Mac.

Det betyder, at du kan installere ekstra funktionalitet som kodehuskere, ad-blockere, web-klippere og andre udvidelser på telefonen, som du måske allerede gør i din computers browser.

iPhone opdatering
© Apple
På overfladen kan det godt være, at opdateringerne ikke syner af meget. Men fælles for dem alle er, at de har fokus på at løse reelle hverdags-udfordringer for helt almindelige brugere Nicolai Franck

En opdatering med fokus på den almindelige brugers udfordringer

På overfladen kan det godt være, at opdateringerne ikke syner af meget.

Men fælles for dem alle er, at de har fokus på at løse reelle hverdags-udfordringer for helt almindelige brugere:

  • Bedre mulighed for at hjælpe familiemedlemmer
  • Bedre beskyttelse af private data
  • Mere brugbare sundheds-features
  • Hjælp til at være mere tilstede og fokusere på det man laver.

Om de nye tiltag så rent faktisk kommer til at gøre en forskel i daglig brug… ja, det går der altså nogle måneder før, vi finder ud af.