Arkæologer har afsløret mystisk labyrint under kirke i Mexico

Avanceret teknologi har afsløret en skjult, underjordisk labyrint, som forskerne mener kan have tjent som en ældgammel indgang til “underverdenen.”

Tre forskellige avancerede scannings-teknikker blev brugt til at afsløre den skjulte underjordiske labyrint uden at skade kirken. Credits: https://www.arxproject.org/lyobaa

© Marco Vigato/The ARX Project

Flere meter under en katolsk kirke sydøst for den mexicanske by Oaxaca har en gruppe arkæologer nu gjort en opdagelse, som bekræfter en ældgammel, lokal myte.

De mundtlige fortællinger fra området har hidtil gået på, at den gamle zapoteker-kultur, som havde sin opblomstringstid fra cirka 600 f.kr. frem til 1500-tallet, havde bygget et indviklet underjordisk netværk af tunneller og kamre omkring et dybt jordhul.

Senere skulle spanske missionærer angiveligt have forseglet indgangen til den underjordiske labyrint, som nu skulle ligge under den katolske San Pablo-kirke.

Nu har arkæologer, ved hjælp af avancerede teknikker, afsløret, at der rent faktisk ligger et kompliceret labyrint-system mellem fem og otte meter under jordoverfladen - og de har også et bud på, hvad de underjordiske grotter har været brugt til.

Det 15 personer store hold bag opdagelsen mener, at det underjordiske system blev bygget for mere end et årtusinde siden under ruinbyen Mitla, der dengang fungerede som det religiøse centrum for det zapotekiske folk, indtil aztekerne formentlig erobrede området.

Senere brugte spanske missionærer så ruinerne til at bygge San Pablo-kirken i det 15. århundrede. Og ifølge de mundtlige overleveringer skulle selve kirkens hovedalter bevidst være bygget ovenpå en forseglet indgang til den underjordiske verden.

Bølger afslørede hemmelige passager

I et samarbejde mellem National Autonomous University of Mexico, Mexico's National Institute of History og ARX-projektet ønskede et hold af arkæologer, geofysikere og konservatorer at trykprøve de lokale myter - dog uden at skade jorden eller den gamle kirke undervejs.

Derfor brugte de tre avancerede scanningsteknikker, hvor målinger af seismiske og elektromagnetiske bølger, der bevæger sig ned gennem jordlagene, gjorde det muligt at afsløre de underjordiske strukturer og skabe en 3D-model af de skjulte passager.

Den katolske San Pablo-kirke, som blev bygget af spanske missionærer i 1500-tallet ovenpå ruiner fra den centrale zapotekiske by Mitla.

© Wikimedia Commons

Data fra de forskellige måleapparater, der var placeret omkring den gamle kirke, afslørede, at der netop lå et stort hulrum under hovedalteret, som var forbundet til to gange - altsammen i en dybde på mellem 5 og otte meter.

Og selvom holdet på forhånd havde en mistanke om, at jorden under kirken gemte på noget, var de alligevel overraskede over dybden og omfanget af systemet.

"Der er brug for mere forskning for præcist at bestemme det fulde omfang af de her underjordiske systemer," forklarer stifter af ARX-projektet Marco Vigato til mediet Livescience.

Både mundtlige myter og gamle dokumenter fra kolonitiden indikerer, at den daværende by Mitla formentlig blev opfattet som en slags indgang til "underverdenen".

Dermed kan tunnellerne også være bygget som en slags port til de dødes land.

"De nyopdagede kamre og tunneller relaterer direkte til den gamle zapoteker-tro og begreber omkring underverdenen," lyder det fra Marco Vigato til Livescience.

Han mener derfor også, at opdagelsen bekræfter rigtigheden af beretninger fra kolonitiden, som bekriver omfattende ritualer og ceremonier, der blev udført ved Mitla i underjordiske kamre for at forbinde sig til de afdøde forfædre.