Avanceret sensor kan afsløre virus i luften

På bare fem minutter kan måleren spore, om der er smitte i et lokale.

Forskere har udviklet en luftmåler, der effektivt kan opfange viruspatogener og advare, hvis der er smitte i lokalet.

© Joseph Puthussery

Luftbårne virusser som corona smitter som bekendt primært gennem bittesmå dråbepartikler, der ryger ud af ens luftveje, når man udånder, taler eller synger.

Efterfølgende flyver de små partikler rundt i luften - og er der tilpas mange af dem i et lokale, stiger smitterisikoen.

I bestræbelserne på effektivt at kunne bremse smittespredning i fremtiden har forskere fra Washington University rettet blikket mod et nyt våben mod luftbårne virusser.

En luftmåler, der kan opfange enhver type af coronavirus i et lokale på bare fem minutter.

Det fremgår af en videnskabelig artikel i tidsskriftet Nature Communications.

På sigt håber forskerne at videreudvikle teknologien, så den også kan bruges til at fange andre udbredte virusser som influenza og RS-virus, skriver de i en pressemeddelelse.

Deres opfindelse bygger på en særlig biosensor, som forskerne tidligere har brugt til at opspore amyloid beta - et proteinfragment, der spiller en central rolle i udviklingen af alzheimers.

Men ved at udskifte antistoffet med et såkaldt nanobody - en særlig type antistoffragment, som findes i kameldyr, i dette tilfælde en lama - er det lykkedes forskerne at geare sensoren til at fange coronavirussens spike-protein, altså det protein, virussen bruger til at trænge ind i en celle.

Bygger på "våd cyklonteknologi"

Forskerne integrerede den lille biosensor i en luftmåler, som bygger på en særlig type luftrensningsteknologi, der er kendt som "våd cyklonteknologi."

Teknologien er baseret på en proces, hvor luften, der kommer ind i måleren, bliver slynget rundt i høj fart, så potentielle viruspartikler bliver tvunget udad mod målerens vægge.

Samtidig bliver der sprøjtet væske ind i måleren for at fange partiklerne, der opsamles og sendes videre til selve biosensoren, som kan spore, om der er partikler fra coronavirussen iblandt.

Ifølge forskerne adskiller deres opfindelse sig fra andre luftmålere, der bygger på lignende teknologier, ved at have en særdeles høj strømningshastighed.

Det gør måleren i stand til at opspore selv ganske lave virusniveauer, der ellers typisk ville gå under radaren.