Avis: USA's flåde hørte ubåds implosion for flere dage siden

Et amerikansk sporingssystem opfangede lyden af implosion af "Titan", kort efter at den mistede signalet.

"Vragresterne stemmer overens med et katastrofalt tab af tryk i kammeret," sagde admiral John Mauger, der stod i spidsen for USA's kystvagts indsats i eftersøgningen, på et pressemøde i Boston torsdag aften.

© Ritzau Scanpix

Et tophemmeligt akustisk sporingssystem fra den amerikanske flåde hørte miniubåden "Titan" implodere, få timer efter at ubåden begyndte nedstigningen mod vraget fra "Titanic".

Det siger anonyme embedsfolk, der har været involveret i eftersøgningen, til den amerikanske avis Wall Street Journal.

Flåden begyndte at lytte efter "Titan", meget kort tid efter at ubåden mistede signalet, siger en embedsperson fra den amerikanske flåde til avisen.

Kort efter at ubåden forsvandt, opfangede det amerikanske sporingssystem, hvad det mistænkte for at være lyden af en implosion tæt på det sted, hvor vragrester blev fundet torsdag.

Det blev meddelt til de ansvarlige for eftersøgningen.

"Den amerikanske flåde gennemførte en analyse af akustisk data og registrerede en anormalitet, der er konsistent med en implosion eller eksplosion i nærheden af, hvor ubåden "Titan" opererede, da signalet gik tabt," siger en højtstående embedsmand til Wall Street Journal i en udtalelse.

Flåden har bedt Wall Street Journal om ikke at oplyse navnet på sporingssystemet af hensyn til USA's nationale sikkerhed.

En undervandsrobot fandt torsdag halepartiet og fire andre vragrester fra den savnede ubåd "Titan".

Alt tyder på, at fartøjet er imploderet på grund af det kraftige tryk på dybt vand.

Det oplyste admiral John Mauger, der ledede USA's kystvagts indsats i eftersøgningen.

"Vragresterne stemmer overens med et katastrofalt tab af tryk i kammeret," sagde Mauger på et velbesøgt pressemøde i Boston torsdag aften klokken 21 dansk tid.

Han bekræfter dermed, at der er sket en implosion i ubåden.

Det var en ubemandet undervandsrobot fra et canadisk skib, der fandt vragresterne på havbunden.

© Claus Lunau

"Derpå gav vi straks familierne besked. Vi sender vores dybfølte kondolencer til familierne til dem, der var om bord," sagde Mauger.

Han kan ikke umiddelbart oplyse detaljer om, hvornår implosionen skete.

Ubåden har i de seneste fire dage været forsvundet ved vraget af "Titanic" i Atlanterhavet. Den indledte med fem mennesker om bord sin nedstigning mod "Titanic"s vrag omkring klokken 08.00 lokal tid søndag.

Det var en ubemandet undervandsrobot fra et canadisk skib, der fandt vragresterne på havbunden.

De lå omkring 500 meter fra forstavnen på "Titanic", oplyser Mauger på pressemødet.

Kort forinden havde OceanGate Expeditions, der ejer den forulykkede ubåd, meddelt, at alle fem mænd om bord i "Titan" menes at være døde.

Et spinkelt håb om, at mandskabet kunne være i live, opstod tirsdag, da eftersøgningsholdene registrerede en form for bankelyde, der kom med 30 minutters intervaller.

Men admiral Mauger siger på pressemødet torsdag, at det ikke lader til, at der var nogen forbindelse mellem disse lyde og "Titan".

Admiral Mauger kunne torsdag aften dansk tid ikke svare på spørgsmål om, hvorvidt der nu skal indledes en egentlig efterforskning.

Beslutning tages senere

"Det er for tidligt for mig at tale om en efterforskning. Det er en beslutning, der skal tages uden for den eftersøgningsaktion, jeg stod i spidsen for," sagde admiralen.

Han tilføjede, at kystvagten i løbet af de næste 24 timer vil hente mandskab og fartøjer hjem fra det område, hvor eftersøgningen har fundet sted.

Kystvagten vil dog fortsat have "operationer på afstand".