I laboratoriet på National Ignition Facility (NIF) i USA er en lille brintprøve kommet under gevaldigt pres. Trykket i prøvekammeret er så voldsomt, at gassen har skiftet tilstandsform til væske. Men den lille brintdråbes strabadser er kun lige begyndt.
Nu tænder forskerne for verdens største laser, og det intense lys udsætter prøve-kammeret for enorme kræfter. Trykket i beholderen øges gradvist til svimlende to millioner atmosfærer – næsten så højt som inde i Jordens kerne. Pludselig sker forvandlingen. På måleinstrumenterne kan forskerne først se den glasklare brintdråbe i kammeret blive mørk og uigennemsigtig – og dernæst blive et skinnende, flydende metal.
Forskerne er begejstrede. Flydende brintmetal udgør størstedelen af store gasplaneters indre, så den lille, sølvfarvede dråbe kan gøre dem langt klogere på planeter som Jupiter og Saturn. Men endnu vigtigere er, at bedriften er et stort skridt på vejen til at skabe fast metallisk brint, som ifølge fysikernes teori er et sandt vidundermateriale. Med brintmetal i fast form som brændstof vil rumfartøjer kunne nå længere ud i rummet end nogensinde før, og i højspændingsledninger og elektriske kredsløb vil metallet kunne lede strøm helt uden modstand.
Simpelt stof har mange former
Brint er universets mest udbredte og simple grundstof. Atomet består af en enkelt proton, som er omkredset af en elektron. I naturen findes det primært i såkaldt molekylær form, hvor to brintatomer er gået sammen.
Trods dets simple struktur kan brint bringes i et forbløffende stort antal tilstande. Ved almindeligt atmosfærisk tryk findes brint ligesom alle andre grundstoffer i tre tilstandsformer: gas, væske og fast stof. Brint er gasformig ned til temperaturer på minus 240 °C, hvor den kondenserer til en væske. Ved temperaturer under minus 259 °C fryser væsken og bliver til brint-is.