H2FLY
h2fly-test

Brintfly på første flyvetur med pilot ombord

Tysk udvikler har foretaget de første testflyvninger med bemandet fly fløjet på flydende brint. Teknologien skal åbne op for bæredygtige flyrejser i fremtiden.

En af de helt store CO2-udledere inden for transportområdet er flyrejser. Derfor er der også lanceret mange initiativer med henblik på at udvikle en mere bæredygtig måde at transportere passagerer over skyerne.

Eldrevne fly kom hurtigt på tegnebrættet, og der er allerede flere ubemandede el-fly, som har taget turen over himlen.

En udfordring har dog været at finde et drivmiddel, der er effektivt nok i større skala til flyenes kraftige motorer.

Flydende brint har vist sig som et lovende bud i flere ubemandede modeller. Nu er det endelig lykkedes en tysk virksomhed at sende en pilot op i de højere luftlag med et fly udelukkende drevet på flydende brint.

Det er det Stuttgart-baserede firma H2FLY, der kan bryste sig af at være de første til at sende et bemandet el-fly drevet på flyende brint i luften, skriver de i en pressemeddelelse.

Flydende frem for gasformig

Demonstrationsflyet har fået navnet HY4, og det er udstyret med et avanceret brintelektrisk brændselscelledrivsystem og kryogenlagret flydende brint.

I alt foretog HY4 fire prøveflyvninger, hvoraf den ene var en flyvetur på mere end tre timer.

Tidligere brintdrevne testfly har ofte baseret sig på gasformig brint, men H2FLY har skiftet den gasformige brint ud med flydende brint.

Kryogen opbevaring af flydende brint betyder, at brinten er kølet ned til -253°C, hvilket gør den flydende.

h2fly tank

Ved at skifte gasformig brint ud med flydende brint fordoblede H2FLY effektiviteten på det nye HY4-fly. Tanken på billedet fyldes på med kølet brint ned til -253°C, hvilket gør den flydende.

© H2FLY

En flytank fyldt med flydende brint vejer betydeligt mindre end gasformig brint under tryk, hvilket gør det muligt at flyve længere og med mere vægt ombord på flyet.

Ved at benytte flydende brint har H2FLY fordoblet effektiviteten i flyet, hvor dets maksimale rækkevidde ændrede sig fra 750 km til 1.500 km.

Video

"Sammen med vores partnere har vi demonstreret levedygtigheden af flydende brint til at understøtte emissionsfri flyvning på mellemlange og lange afstande,” fortæller medstifter af H2FLY professor Josef Kallo i pressemeddelelsen.

”Vi ser nu frem til at opskalere vores teknologi til regionale fly og andre anvendelser, begyndende med den kritiske mission at dekarbonisere kommerciel luftfart.”

H2FLY har allerede gang i andre brint-projekter, hvor de med udviklingen af deres H2F-175 brændselscellesystem vil være i stand til at nå flyvehøjder på 8,2 km, som er tættere på de 12 km, almindelige passagerfly når i dag.