Wikimedia Commons
ChatGPT har blandt andet vist sig nyttig inden for tekstforfatning.

ChatGPT kan blive din største konkurrent på arbejdsmarkedet

Ifølge ekspert kan robotter baseret på kunstig intelligens, som for eksempel ChatGPT, overtage 20 procent af alle jobs, inden for en overskuelig fremtid.

“Når robotterne kommer, så er der ikke brug for vores arbejdskraft længere.”

Sådan har dommedagsscenariet længe lydt. Helt så galt er det imidlertid ikke gået, selvom robotterne for længst er rykket ind på for eksempel fabrikker.

Men efter lanceringen i 2021 af ChatGPT - en såkaldt chatbot, der benytter sig af kunstig intelligens - er tiden måske inde til, at vi skal begynde at frygte for vores job.

Chatbotten kommer

ChatGPT har med sin evne til at skrive digte, løse eksamensopgaver og besvare komplicerede spørgsmål, så de giver mening for brugeren, taget verden med storm.

Men bag fascinationen spirer bekymringen blandt mange arbejdstagere også - og med god grund, hvis man skal tro eksperterne.

“Jeg tror, at ChatGPT kan overtage arbejdet for 20 procent af den samlede arbejdsstyrke. Det er ikke en døgnflue - det er en teknologisk revolution,” siger ekspert i kunstig intelligens Richard DeVere fra techvirksomheden Ultima til DailyMail.

Ovenstående er dog en sandhed med modifikationer, ifølge DeVere.

“Robotterne komme ikke nødvendigvis til at tages vores jobs én til én, men det gør få mennesker med mange robotter til gengæld,” vurderer han.

DeVere forventer dog ikke, at det kommer til at ske over natten, men derimod at det bliver en process, hvor visse faggrupper til at starte med vil opleve at kunne drage nytte af kunstig intelligens fra eksempelvis ChatGPT.

Uanede muligheder

Selvom ChatGPT allerede er blevet testet flittigt af tekstforfattere og brugt til at skrive opgaver på skole- såvel som universitetsniveau, så er teknologien langt fra færdigudviklet.

Anvendelsesmulighederne er nærmest uendelige, og kun de færreste kan på nuværende tidspunkt gisne om, hvad eksperter på området kan bruge teknologien til i fremtiden.

DeVere tror dog på, at kunstig intelligens kan være en stor hjælp på mange arbejdspladser, og at medarbejdere vil kunne bruge teknologien som supplement til egne færdigheder.

“Folk i den kreative branche behøver ikke at bekymre sig for, at robotterne overtager deres arbejde. De bør hellere omfavne udviklingen,” slutter han.