Computer bygget af hjerneceller fra mus

Håbet er, at computeren på sigt kan bruges som komponent i højtudviklet robotteknologi.

Amerikanske forskere har bygget en computer af titusindvis af levende hjerneceller. Computeren kan på nuværende tidspunkt genkende enkle mønstre af lys og elektricitet.

© Shutterstock

En computer, der kører på 80.000 levende hjerneceller fra mus.

Det lyder måske som en opfindelse taget ud af en science fiction-film.

Men ikke desto mindre er det, hvad en gruppe amerikanske forskere fra University of Illinois Urbana-Champaign har skabt ved brug af omprogrammerede musestamceller i laboratoriet.

På nuværende tidspunkt kan den simple computer genkende mønstre af lys og elektricitet, men forskernes ambition er at gøre den mere kompleks på sigt.

Deres resultater, der endnu ikke er udgivet i et videnskabeligt tidsskrift, blev præsenteret på et møde afholdt af den videnskabelige organisation, American Physical Society, i Las Vegas, Nevada.

Genkender mønstre

Den "levende" computer består af hjerneceller, også kendt som neuroner, fra mus, som forskerne placerede under en optisk fiber og på et gitter af elektroder for at stimulere cellerne med både lys og elektricitet.

Det skriver New Scientist.

Herefter trænede forskergruppen cellerne i at skelne mellem forskellige signalmønstre.

Det gjorde de ved at præsentere cellerne for ti forskellige mønstre af elektriske impulser og lysglimt. Neuronerne reagerede på de forskellige indtryk med elektriske signaler, som forskerne registrerede ved hjælp af en computerchip.

Ifølge forskerne lærte computerchippen, som byggede på et kunstigt neuralt netværk, hurtigt og effektivt at skelne mellem neuronernes forskellige signaler.

Hvad er et kunstigt neuralt netværk?

Den nye enhed er et lille skridt på vejen mod at udvikle levende computere og robotter, lyder det fra forskerholdet.

Tidligere er det lykkedes forskere at lave robotter, der bruger muskelvæv til at bevæge sig, mens levende hjerneceller i andre forsøg er blevet brugt til at få robotter til at bearbejde information og navigere i deres omgivelser.

Men i alle tidligere forsøg har forskerne brugt en computer til at sende signaler fra robotten til hjernecellerne, som altså ikke var i direkte kontakt med hinanden.

Hvis man lykkes med at inkorporere neuronerne direkte i en robot, vil det imidlertid betyde, at neuronerne vil kunne sanse deres omgivelser og behandle informationer på én og samme tid.