Shutterstock / PaniYani

Biologisk mini-computer afslører forurening i dit drikkevand

Ny simpel computer kan ved hjælp af blot én vanddråbe afgøre, om der er sprøjtegifte, tungmetaller eller medicinrester i dit drikkevand.

Drikkevand skal helst bare serveres gennemsigtigt og smagsløst, men trods flere rensningsforløb undervejs fra grundvand til din vandhane, kan der alligevel slippe bly og andre kemikalier med ud.

På Sundhedscentret i den danske kommune Egedal blev der eksempelvis i slutningen af 2021 målt et bly-niveau i drikkevandet syv gange højere end det tilladte.

Til at øge garantien for rent drikkevand har et amerikansk forskerhold fra Northwestern Universitetet i staten Illinois derfor opfundet en særlig biosensor, som lynhurtigt kan opspore uønskede stoffer i vand.

I sensoren binder farlige stoffer og uønskede kemiske forbindelser sig til et lag af RNA og proteiner, som derpå aktiverer en række signalstoffer, der lyser op.

Kan deklarere dit drikkevand

Forskerne har haft succes med at videreudvikle den nye biosensor til en lille lommecomputer, som hurtigt kan måle mængden af farlige kemikalier og overskueligt informere dig om indholdet.

Blandt andet kan biosensoren finde og signalere tilstedeværelsen af:

  • Zink
  • Fluor
  • Atrazin (plantegift)
  • Rusmidler
  • Medicinrester
  • Antibiotika
  • Tungmetaller

Kombinationen af indikatorrør, der lyser op, fortæller præcist, hvilke uønskede stoffer og forbindelser, der er konstateret i vandprøven.

© Northwestern University

Ikke alle EU-lande har lækkert vand

I de dele af verden, hvor rent drikkevand er en mangelvare, er anvendelsesmulighederne for den nye biosensor enorme. Men også i eksempelvis EU er der rigeligt plads til forbedringer i vandkvaliteten.

EU angiver eksempelvis, at 14,1 procent af medlemslandenes grundvand samlet overstiger nitrat-niveauet for drikkevand - forurenet af omfattende kvælstofudledninger fra blandt andet landbrugets brug af gødning.

Generelt anses Island, Norge, Finland og Sverige som steder med Europas reneste drikkevand, mens vandkvaliteten i lande som Danmark og Holland ligger i den dårlige halvdel af EU.