Shutterstock
Magnus Carlsen

Efter skak-skandalen: Så mange snyder i skak på nettet

Ulovlige digitale hjælpemidler bliver brugt dagligt i skak- og pokerspil om pengepræmier, hvor både stormestre og almindelige gamblere jævnligt bliver afsløret.

Skaksporten er kommet under luppen for udbredt snyderi, efter den norske verdensmester Magnus Carlsen for nyligt sensationelt trak sig fra en kamp mod teenage-stormesteren Hans Niemann.

Magnus Carlsen har siden i et tweet beskyldt Hans Niemann for at fuske. En af de mere kulørte teorier i skakverdenen går på, at en hjælper udefra har kommunikeret næste træk til teenage-spilleren via vibrerende analperler.

Selvom dette – og 100 andre påståede snyderier fra Hans Niemanns hånd – ikke er bevist, har matchen skabt debat om, hvordan spillere i turneringer med en præmiesum på 10 millioner kroner kan få udefrakommende hjælp.

Fotograferet med mobiltelefon

Opstillingen til fiflerierne er simpel: Den snydende spiller allierer sig med en skakcomputer, da selv mobilapps i dag har processorkraft nok til at puste stormestres konger omkuld på stribe.

Herefter etableres en kommunikationsforbindelse til spilleren, som er reduceret til blot at rykke brikkerne rundt på brættet dikteret af app’ens kunstige intelligens og sin egen trang til sejrspengene.

Magnus Carlsen

Den amerikanske skakspiller Hans Niemann har sagsøgt den norske verdensmester i skak, Magnus Carlsen, (på billedet) og to andre spillere for æreskrænkelser ovenpå anklagerne om snyd. I et retsdokument, amerikaneren har slået op på Twitter fremgår det, at han kræver 100 millioner dollars i erstatning, hvilket svarer til omkring 750 millioner danske kroner.

© Shutterstock

Den lettiske stormester 61-årige Igors Rausis blev i 2019 eksempelvis fotograferet på toilettet med en mobiltelefon i hånden i turneringen Strasbourg Open, der har en vinderpræmie på 7.500 kroner

Stormesteren indrømmede miseren og indstillede karrieren, mens andre turneringsspillere i tidernes løb blandt andet er afsløret med et mikroskopisk høreapparat og en bluetooth-enhed gemt i hatten.

550.000 fuskere fanget online

Digital doping i det 1.500 år gamle brætspil er langtfra kun et fænomen blandt eliteudøverne.

Skak-sitet Chess.com med over 20 millioner månedlige spillere lukker dagligt 800 konti for fup med hovedsageligt AI-assistance i kampen om pengebeløb fra få hundrede til flere tusinde dollar.

Siden etableringen i oktober 2020 har udelukkelserne ramt 550.000 Chess.com-brugere, hvoraf en lille del har været topspillere. Eksempelvis er 51 stormestre og 98 internationale mestre blevet udelukket. Sitet kan konkludere, at 90 procent af topspillernes snyderier er begået af mænd.

AI-snyd kan eksempelvis opdages, hvis en bruger med en lav rating spiller som skak-legenden Garry Kasparov, eller ens modstander konstant trækker mekanisk inden for samme tidsinterval.

I den mere avancerede ende kan spillere memorere alle træk i flere spil mod en computer, og derpå gentage bedriften ansigt til ansigt med en modstander. Denne teknik er svær at gardere sig imod, da flere topspillere i forvejen træner mod kunstig intelligens.

AI hjælper i pokerspil

Udover skak har andre spil med matematiske beregninger som eksempelvis poker – især online – også længe været plaget af ulovlig maskinhjælp.

Blandt amatørspillere huserer online-robotter, der, via smart-software og sandsynlighedsberegninger, kan spille penge hjem til bagmanden, mens vedkommende er på arbejde sover eller holder ferie.

Disse programmer er bandlyst af store poker-sites, som via deres egne AI-maskiner arbejder i døgndrift på at spotte maskinlignende spillemønstre og derpå lukke for pokerbots.

Sitet 888poker.com har ifølge flere medier i det seneste år udelukket over 100 AI-spillere, og godt 5.000 brugere har fået kompensation af i alt 2,2 millioner kroner, som botterne ikke nåede at stikke af med.

Menneskets kamp mod skak- og pokermaskinerne forventes dog at fortsætte i de næste mange årtier i lighed med kattens årtusinder år gamle jagt på musen.