Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Vincent Botta on Unsplash
Teknologi - Computere

Hvad er bit og bytes?

Man hører altid, at det digitale sprog er opbygget af éttaller og nuller. Hvad betyder det helt konkret, og er det det samme som bit og bytes?

En bit er den mindste regneenhed i en computer, og den har enten værdien ét eller nul. En byte er defineret som otte bit, dvs. en kombination af otte éttaller eller nuller, fx 10001101. Tidligere var hvert af alfabetets bogstaver repræsenteret af en kode på netop 8 bit i computersproget, og en byte svarede derfor til den datamængde, som et enkelt bogstav fyldte på computeren.

Efterhånden er man imidlertid gået over til koder på 16 bit eller mere, fordi de gør det muligt at beskrive flere tegn. I computerens helt unge dage lå bittene rent fysisk gemt i såkaldte ferritlagre, der var små ringe af jern.

Ringene kunne magnetiseres i to forskellige retninger, når der blev sendt strøm igennem dem, og hver retning repræsenterede så henholdsvis et eller nul. I dag består computerens arbejdshukommelse, dens ram, af et enormt antal transistorer, og informationen aflæses ved at måle, om der er spænding på transistoren eller ej. Ingen spænding svarer til værdien nul, og spænding til værdien et.

Arbejdslageret fungerer dog kun, så længe der er strøm på computeren. Skal informationen gemmes, må den opbevares på harddisken eller et eksternt lager, fx en cd.

På harddisken opbevares informationerne som små magnetiske “klatter”, mens de på cd’en opbevares som fordybninger. En fordybning svarer til nul, et område uden fordybning til et. Laserlysstrålen, der aflæser cd’en, reflekteres forskelligt, alt efter om den rammer en fordybning eller ej, og refleksionen kan derfor oversættes til rækker af nul og et – den lagrede information er genskabt.

Læs også:

Computere

Ny rekord: Så hurtigt bliver fremtidens internet

2 minutter
ENIAC - verdens første computer
Computere

Hvor meget fyldte den første computer?

1 minut
Computere

5 myter om skærmtid: Gør google dig dummere?

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul